Rundveehouderij

Achtergrond

Hogere kaasprijs moeizaam geaccepteerd

De kaasmarkt heeft meer moeite dan gedacht om verdere prijsverhogingen te accepteren. Naar een niveau van €3,55 per kilo voor foliekaas is het deze week niet gegaan.

Prijzen schommelen tussen de €3,45 en €3,55. Een aantal grote fabrikanten probeert nog steeds de hogere prijzen geaccepteerd te krijgen, maar het gaat met moeite. De prijzen voor natuurkaas variëren, maar blijven als geheel achter bij de ontwikkeling van foliekaas.

Toch blijft de verwachting dat de kaasprijzen voorlopig op een hoog niveau blijven staan. Het lijkt dat de piek in de melkaanvoer in Nederland voorbij is. Voornaamste oorzaak is het koelere weer van de laatste tijd. De daling van de aanvoer is op zich gunstig voor de prijsontwikkeling. Daarnaast drukken grote fabrikanten de productie. Zowel FrieslandCampina als DOC Kaas verkopen op de spotmarkt. Bij DOC komt dat ook door een laatste stillegging van de kaaslijn voorafgaand aan een capaciteitsvergroting met 15 procent.

Door de extra aanvoer op de spotmarkt staande prijzen voor rauwe melk verder onder druk. Niet alle melk kan in Nederland worden verwerkt

De markt voor melkpoeders en boter is deze week ook iets rustiger, maar in grote lijnen wel stabiel. De prijzen bevinden zich ook op een hoog niveau. Een andere, vrij banale, oorzaak is dat een groot deel van de zuivelhandel in congres bijeen zit.

De markt voor standaard weipoeder is stabiel op zo'n 1.000 euro per ton. De laagwaardiger derivaten, zoals WPC-35 en minder en weipermeaat zijn relatief gezien ondergewaardeerd en ruim voorradig. WPC 35 kost ongeveer 2.150 euro per ton, permeaat zo'n 700 euro. Ook lactose is zwak geprijsd. De hoogwaardige ingrediënten zijn vrij duur.

Prognose: stabiele markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.