Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Duurdere grondstof remt prijsdaling A-brok

De LEI-notering van de A-brok is sinds de top in februari inmiddels met 60 cent gedaald en bedroeg in april 26 euro per 100 kilo. De vervangingswaarde van de brok bereikte in februari een dieptepunt en steeg tot nu toe met ongeveer 70 cent.

Dit betekent dat er in feite geen ruimte is voor een verdere voerprijsdaling op korte termijn, meldt veevoeradviesbureau Stigevo uit Giessen. Een verdere daling gaat ten koste van de marges van de industrie, die inmiddels behoorlijk zijn gedaald, van zeer goed in februari naar matig in de eerste helft van mei.

De grondstoffen voor rundveevoeders blijven de komende maanden krap beschikbaar, zodat de prijzen ervan eerder omhoog dan omlaag kunnen. Daar komt bij dat ook de Amerikaanse dollar aan het stijgen is en niet ver van de top van dit jaar is. Een dure dollar werkt direct door in de grondstoffenprijzen.

De krapste producten zijn bietenpulp, citruspulp en sojahullen. Deze producten worden voornamelijk vervangen door mais. Van de eiwitrijke grondstoffen is raapschroot zeer krap, daarnaast neemt het aanbod van palmpitschilfers normaal omstreeks deze tijd af. Maisglutenvoermeel en maisdistillers zijn in beperkte mate beschikbaar. Kortom, een krappe en goed onderbouwde grondstoffenmarkt.

Prognose: lichte prijsdaling op termijn.

Eén reactie

  • koestal

    gelukkig stijgt de melkprijs wat

Of registreer je om te kunnen reageren.