Rundveehouderij

Achtergrond

Afwachtende houding kopers zuivelmarkt

De zuivelmarkt, die afgelopen weken in de ban was van alsmaar stijgende prijzen, maakt even pas op de plaats. De gemiddelde prijsdaling van 7,3 procent op de afgelopen Fonterra-veiling was voldoende om het marktsentiment te laten kantelen.

Kopers nemen in afwachting van mogelijke verdere prijsdalingen een afwachtende houding aan. Het aanbod is echter wat toegenomen. Zuivelondernemingen verkopen, niet verwonderlijk, graag tegen de huidige relatief hoge prijzen. De vraag is in hoeverre het gekantelde sentiment in lijn is met de realiteit. De melkaanvoer komt nu goed op gang maar ligt nog steeds achter gezien de tijd van het seizoen. Daarbij zijn de weersomstandigheden in Nederland goed, maar in landen als Frankrijk, Ierland en Spanje verre van ideaal.

Hoewel producenten verdere prijsstijgingen niet uitsluiten, lijken kopers wat meer moeite te krijgen met de relatief hoge prijzen. De prijzen van Nederlands foliekaas zijn in de afgelopen weken fors gestegen tot €3,50 per kilo. Vollemelkpoeder doet op het moment tussen de 3.700 en 3.800 euro per ton al lijkt deze prijs al wat aan de hoge kant. Hetzelfde geldt voor mageremelkpoeder dat voor prijzen rond de 3.200 euro per ton van de hand gaat.

De prijzen van weipoeder voor 'feed' zijn onder de 1.000 euro per ton gezakt.  De prijzen voor rauwe spotmelk zijn redelijk stabiel en liggen rond de 40 cent per kilo franco fabriek.

Al met al lijken de prijzen te worden gecorrigeerd na de snelle stijging in de afgelopen weken. Niet onwaarschijnlijk is dat de prijzen na deze lichte neerwaartse correctie toch weer gaan stijgen. Een beperkte melkaanvoer houdt de prijzen op een hoog niveau.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.