Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Zware overblijvers moeilijk te verkopen

De verkoop van de zware overblijvers, zowel ram- en ooilammeren, verloopt moeizaam. Sommige dieren zijn bijna onverkoopbaar.

Zware ramlammeren kosten met 121 euro in Leeuwarden net zoveel als de lammeren in de gewichtsklasse 22-25 kilo. Oorzaak van de moeizame verkoop is het gure en koude weer van de afgelopen maanden. Voornamelijk de zware lammeren hebben daardoor veel in moeten leveren en zijn nu matig tot slecht bevleesd. Bij de ooilammeren is de vraag vooral gericht op de mooie lichte ooien, de zware exemplaren worden ook moeilijk verkocht. De aanvoer van de ooilammeren was veel minder dan in de afgelopen weken en konden daardoor 5 euro in prijs stijgen.

De periode om overblijvers te verkopen is met nog maar twee maanden te gaan kort. Veel handelaren kiezen ervoor om de overblijvers naar binnen te halen en af te mesten. Dit in de hoop dat de kwaliteit van de lammeren snel verbetert en ze nog voor de afloop van het seizoen voor redelijke prijzen verkocht kunnen worden. De afzet van het vlees van de slachtschapen is in de afgelopen weken een stuk slechter geworden. De prijs van slachtschapen daalt daardoor met 8 euro per dier.

Het sentiment onder de handelaren is niet zo goed en men vreest dat de prijzen verder dalen.

Prognose: stabiel tot dalend

Eén reactie

  • koestal

    nog weinig gras in de wei,ongunstig voor schapen en lammeren

Of registreer je om te kunnen reageren.