Rundveehouderij

Achtergrond

Vaart raakt uit de prijsrace omhoog

Het besef dat er bij alle vermeende tekorten toch echt meer melk op de markt begint te komen (zeker in Europa), dringt langzaam door. Dat gecombineerd met het feit dat zuivelgrondstoffen toch behoorlijk duur zijn geworden, doet langzaamaan zijn werk. De zuivelprijzen gingen deze week nog wel verder omhoog.

De noteringscommissie van het Productschap Zuivel bleef ondanks een dappere poging om dichter op de markt te zitten, toch achter de feiten aanlopen. Zo noteert magere melkpoeder op de spotmarkt toch al weer zo'n 100 tot 150 euro per ton meer dan het PZ aangeeft. De vaart is er evenwel uit.

Op de markt voor vloeibare producten ging het er nog wat rustiger aan toe. Verse room brengt met 4850 tot 4900 euro per ton zelfs minder dan op het hoogtepunt vorige week. Rauwe melk kost franco geleverd 41 tot 42 cent per kilo, maar omdat fabrieken bij de huidige prijzen meer product op de markt brengen, begint de afzet te stagneren.

Melkveehouders en zuivelverwerkers mogen blij zijn met de goede zuivelmarkt, voor de vleeskalversector is het weer slecht nieuws. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. De weipoederprijs stijgt minder hard dan de andere prijzen. De prijs van een derivaat als WPC 35 is al zo'n half jaar erg laag. Dit heeft volgens deskundigen alles te maken met de tegenvallende ijsverkopen vorig jaar, waardoor nu veel WPC 35 voor veevoer wordt verkocht.  Het brengt zo'n 1700 euro per ton op, terwijl het voedingstechnisch gezien bijna gelijkwaardig is aan de vrijwel tweemaal zo dure magere melkpoeder. Wel droogt het aanbod van WPC 35 langzaam op.

Prognose: kalmere prijsstijging

Of registreer je om te kunnen reageren.