Rundveehouderij

Achtergrond

Snel stijgende prijzen bezorgen fabrieken verkoopangst

Een gevaarlijke markt, zo typeert een zuivelhandelaar de huidige situatie op de markt voor melkpoeders, vloeibare zuivel en kazen.

Sinds een week of drie schieten de prijzen omhoog, en waar de race naar de top eindigt, weet niemand. Vooralsnog lijken alle signalen echter op groen te blijven staan in Europa. De snel omhoog schietende noteringen scheppen de vreemde situatie dat zuivelfabrikanten bijna niet durven verkopen.

Met de rap omhoog schietende prijzen is er steeds de angst dat ze weer te goedkoop hebben verkocht. Veel verkopers hebben in de afgelopen weken al behoorlijk wat virtuele winst aan hun neus voorbij zien gaan en willen niet nog verder achter het net vissen. Ook voor hen is er echter het probleem dat niemand weet wanneer de top van de prijspiramide is bereikt.

Dat er voorlopig nog rek zit in de prijzen blijkt echter wel uit het feit dat de officiële noteringen van onder meer het Productschap Zuivel nog altijd ver achterlopen bij de spotnoteringen. Waar magere melkpoeder volgens het PZ nog 2.850 euro per ton noteert, zit de spotmarkt al op 3.100 euro of meer. Weipoeder voor 'feed' noteert officieel 990 euro per ton en brengt op de spotmarkt al 1.100 euro op.

Ook verse room en melkconcentraat zijn stevig geprijsd. De spotmarkt voor rauwe boerderijmelk schommelt rond de 36,5 cent franco geleverd, maar de variaties in roepprijzen zijn groot. Aanbieders vragen tot 41 cent per kilo. Reden is dat extra veel rauwe melk wordt verpoederd voor export en dat er ook grote vraag is vanuit Zuid-Europa.

Het (verwacht) krappe aanbod op de wereldmarkt en de dalende koers van de dollar ten opzichte van de euro zorgen voorlopig voor goede exportmogelijkheden.

Prognose: hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.