Rundveehouderij

Achtergrond

Slachtkoeien vlot prijshoudend verkocht

De slachtkoeien zijn maandagochtend vlot verkocht in Bunnik, de prijs noteert stabiel. Er werden 130 runderen aangevoerd, dit zijn er 18 minder dan een week geleden maar is nog steeds een redelijke aanvoer.

Opvallend is dat er maandag duidelijk minder worstkoeien zijn aangeboden in Bunnik. Nu het gras begint te groeien zijn de weidekoeien weer gevraagd en gaan de magere koeien rechtstreeks naar veehouders voor de vetweiderij. Dit heeft tot gevolg dat er in verhouding meer goed bevleesde koeien worden aangevoerd voor de slacht.

Slachterijen hebben moeite met de afzet van het rundvlees door het hoge prijsniveau en de paardenvleesaffaire. De marges op het rundvlees staan daardoor flink onder druk. De aanhoudend stabiele prijs in combinatie met de vlotte verkoop van de runderen op de markt in Bunnik is dus opvallend. De slachterijen kunnen de runderen dus toch nog goed gebruiken ook al is het maken van winst niet vanzelfsprekend.

Naar verwachting komen er op de korte termijn niet veel meer koeien beschikbaar voor de slacht. Dit heeft als gevolg dat de prijzen zich op dit hoge niveau kunnen handhaven. Een worstkoe eerste kwaliteit kost maximaal €2,85 per kilo, een P-kwaliteit koe maximaal €3,10.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.