Rundveehouderij

Achtergrond

Prijzen ruwvoer schieten niet door

De afzet van aardappelbijproducten in de melkveehouderij loopt in gelijkmatig tempo door. De matige vraag en het voor de tijd van het jaar niet overdadige aanbod zijn in balans, waardoor de prijzen gelijk kunnen blijven.

Ook zijn er nu voeraardappelen, die een lange tijd niet beschikbaar waren. Dat komt doordat er restanten op de markt komen uit de sector pootgoed en uit de bewaring van tafelaardappelen, die niet meer geschikt zijn voor de normale verkoop. De kwaliteit is prima.

Omdat de boeren normaal gesproken hadden kunnen rekenen op wat nieuw gras, maar de kous op de kop kregen door het late voorjaar, hebben ze de voorraad ruwvoer extra moeten aanspreken. Er is daardoor meer vraag naar weidehooi, graszaadhooi, kuilgras en snijmaïs, echter zonder dat het een sterk prijsopdrijvend effect heeft gehad. Er is aanbod voldoende. De mais is op de markt voor prijzen tussen €57,50 en €62,50 per ton, afhankelijk van kwaliteit en eventuele extra transportkosten.

Bierbostel is deze week eveneens niet duurder geworden. De prijsstijging van afgelopen weken is niet overal even sterk doorgevoerd, ook is in de loop van mei meer aanbod te verwachten. Shoppen is de moeite waard.

De aanvoer van erwtenvezels is minder doordat de verwerkende industrie op halve kracht werkt. Levertijd is nu veertien dagen.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.