Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsstijging tempert zuivelmarkt

De verwachting van een toenemende melkaanvoer in Europa temperde deze week de zuivelmarkt. Producenten moesten hier en daar hun vraagprijs iets bijstellen om te kunnen verkopen. De gemiddelde prijzen stegen echter nog wel licht, maar de uitschieters bleven uit.

Het voor Nederland nog steeds belangrijkste product kaas brengt gemiddeld een prijs op van €3,40 tot €3,45 per kilo (foliekaas). Natuurkaas is nog iets duurder. Deze prijzen zijn behoorlijk hoog voor de laatste jaren, misschien zelfs wel historisch hoog. Ten opzichte daarvan zijn de prijzen voor gewone weipoeder (zoete weipoeder voor 'feed') eigenlijk relatief zwak. Dat is echter niet het hele verhaal. De steeds meer geproduceerde weiderivaten, zoals wei-eiwitconcentraten met hogere eiwitgehaltes (WPC-80) en wei-eiwitisolaten (WPI), brengen nog altijd veel geld op. Kaas en wei maakt dus samen een prima verwaarding.

Ook de melkpoeders doen het heel goed. Vollemelkpoeder gaat voor prijzen tot €3.900 per ton van de hand. Mageremelkpoeder heeft iets meer last van onder meer Amerikaanse concurrentie, maar brengt toch ook zo'n €3.200 tot €3.300 per ton op.

De prijzen voor vloeibaar product zijn iets teruggezakt. Rauwe spotmelk gaf door een toenemend aanbod en vol benutte droogcapaciteit een cent tot anderhalve cent toe. Melkconcentraat en room waren ook iets moeizamer af te zetten.

Voor Europees product lijken de komende maanden goed. Nieuw Zeeland is voor een aantal maanden nagenoeg uit de markt, terwijl ook het totale Amerikaanse aanbod iets achterblijft. Daardoor kunnen de opbrengsten voor Europa hoog blijven, met als gevaar een weer toenemende aanvoer later in het jaar.

Prognose: licht stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.