Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsdaling ooilammeren en slachtschapen

De prijs van ooilammeren en slachtschapen is dinsdagochtend in Leeuwarden gedaald. Oorzaak van de prijsdaling is de redelijk grote aanvoer van 1.060 dieren zo na de paasdagen. De grossiers hebben na Pasen vaak nog wat voorraden liggen waardoor de vraag naar de dieren wat minder is.

De ramlammeren noteren stabiele prijzen, waarbij opvalt dat de zwaarste rammen, boven de 25 kilo, moeilijker verkopen dan de lichtere dieren. Daarnaast is er weinig aanbod van goed bevleesde ramlammeren door het gure winterweer van de afgelopen weken.

Het prijsverschil met vorig jaar is groot. Een ooilam zwaarder dan 20 kilo kost maximaal 99 euro, dit is 18 euro minder dan vorig jaar. Ramlammeren zijn met 16 euro iets minder hard in prijs gedaald en kosten maximaal 126 euro (zwaarder dan 25 kilo) Slachtschapen brengen nu €121,50 op, vorig jaar was dit nog 129 euro.

Wat de prijs de komende weken gaat doen, is lastig te zeggen en zal afhankelijk zijn van de aanvoer. Komen er veel dieren beschikbaar voor de slacht, dan zal de prijs dalen. De aanvoer van ramlammeren zal de komende weken redelijk gedoseerd zijn doordat de dieren nog wat tijd nodig hebben om vlees aan te zetten. De ramlammeren zullen daardoor redelijk stabiele prijzen noteren. De prijs van de ooilammeren is sterk afhankelijk van de vraag uit het buitenland en kan iets verder dalen.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.