Rundveehouderij

Achtergrond

Nuka’s rustig en iets goedkoper verkocht

De handel in nuchtere kalveren is dinsdagochtend rustig verlopen. De verkopers hadden gehoopt op een grotere vraag naar de Nederlandse kalveren in verband met de BVD-uitbraak in Duitsland. Zij hadden een prijsstijging verwacht.

De kopers hadden bij het begin van de markt echter de insteek om de prijs fors te laten dalen. Dit lukte uiteindelijk niet en de prijs daalde licht, gemiddeld ging er 5 euro van de prijs af. De notering is in verband met een prijsverschil tussen de notering van Purmerend en de veehandelaarsbond NBHV niet aangepast.

De kalvermelkpoeders zijn vanaf 1 april weer gestegen in prijs, waardoor de prijsdaling van de afgelopen maanden weer teniet is gedaan. Voor de mesters van de kalveren betekent dit dat de marges op het mesten weer afnemen. Het ziet er naar uit de melkpoeders in de komende periode verder in prijs gaat stijgen door een krap zuivelaanbod.

Gezien de stijgende melkpoederprijs zou de nuka-prijs onder druk kunnen komen te staan. Het aanbod van de nuchtere kalveren is echter krap en wat er uit het buitenland wordt geïmporteerd, is flink aan de prijs. Daarnaast is de vraag naar kalveren in deze periode wat groter omdat de kalveren in de goede periode rond kerst rijp zijn voor de slacht. De prijs van zal daardoor in de komende weken stabiel noteren.

Prognose: prijzen zijn stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.