Rundveehouderij

Achtergrond

Nuka’s 3 tot 5 euro goedkoper

De prijs van de nuchtere kalveren staat onder druk door geslonken marges in de kalversector. Bij de aanvang van de markt was de tendens om aanzienlijk minder voor de kalveren te betalen. De prijs van de kalveren daalde uiteindelijk dinsdagochtend met ‘maar’ 3 tot 5 euro in Purmerend.

Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit kost maximaal 115 euro, dit is 45 euro minder dan een jaar geleden. Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw is harder in prijs gedaald, nu betalen de kopers 330 euro een jaar geleden was dit nog 390 euro.

De marges in de kalversector staan op het moment zwaar onder druk door de gestegen melkpoederprijzen. Op de markt was dit dan ook het onderwerp van gesprek. Veel kopers verwachten dat de poederprijs 1 mei verder zal stijgen en zijn daardoor erg voorzichtig met het kopen van de kalveren. Vooral de blankvleeskalverhouders hebben last van de gestegen poederprijzen, bijna het gehele rantsoen van de kalveren bestaat uit melk. De verwachting is dan ook dat de kalveren die geschikt zijn voor het blankvlees harder in prijs zullen dalen dan de kalveren die naar de rosémesters gaan.

Dat de prijs nog verder gaat dalen staat als een paal boven water, de inkoopprijs van de kalveren is op het moment het enige waarop de mesters hun marge kunnen verbeteren.

In verband met Koninginnedag wordt de markt volgende week maandag gehouden om 18.00 uur.

Prognose: prijs daalt

Of registreer je om te kunnen reageren.