Rundveehouderij

Achtergrond

Meer vraag én aanbod bijproducten

Het al langere tijd (te) koude weer heeft het voorjaar sterk verlaat, met effect op zowel de vraag naar als het aanbod van vochtrijke krachtvoeders.

Daarnaast is de ruwvoerpositie van de melkveehouders niet in gevaar, maar het wordt her en der wel minder.

De vraag naar ingekuilde snijmais neemt toe. De prijs loopt tot €62,50 per ton. De afzet van bierbostel loopt eveneens goed, maar daarbij is de aanvoer ruim voldoende. Brouwerijen schroeven hun bierproductie op om meer ter beschikking hebben voor de zomer.

Waar grotere aanvoer van bierbostel nu nog voorkomt dat de prijs sterk stijgt, houdt momenteel de goede vraag naar aardappelbijproducten (snippers, stoomschillen) juist prijsverlaging tegen. Er komt meer reststroom vrij bij de verwerkende industrie nu het seizoen vordert en de kwaliteit van de aardappelen minder wordt. Voeraardappelen zijn lange tijd niet of nauwelijks voorhanden geweest, maar nu weer redelijk leverbaar.

De kou heeft de vraag naar stro doen toenemen. Nu de nieuwe oogst niet zo goed groeit vermindert het aanbod tarwestro, verkopers wachten prijsontwikkeling af. Ook weidehooi is makkelijker plaatsbaar. Er is in de stro- en hooiprijzen niettemin nog geen wijziging gekomen. De vraag naar erwtenvezel is goed, er is nu levertijd van een week.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.