Rundveehouderij

Achtergrond

Laat voorjaar maakt ruwvoer duurder

Het weer knapt zienderogen op, wordt althans groeizamer. Vanwege de te lange periode met kou is er voor de melkveehouders echter wel achterstand opgelopen in de ruwvoervoorziening.

De vraag naar diverse voercomponenten is daardoor toegenomen, wat ook bij betere weersomstandigheden nog wel even aanhoudt. Ingekuilde snijmais is er genoeg, maar de marktsituatie leidde vorige week al tot een afwachtende houding van aanbieders. Na een zeer lange periode met stabiele prijzen voor de kuilmais lijkt dit wat duurder te worden. Ook weidehooi wordt duurder, met circa 5 euro per ton. De prijs loopt nu van 160 tot 190 euro.

De toch al stevige vraag naar bierbostel is verder toegenomen. Daardoor hebben de grote aanbieders in de afgelopen twee weken hun prijzen per ton met 10 tot 20 cent per procent droge stof verhoogd, al is er meer aanvoer van deze reststroom van de brouwerijen. Het leidt wel tot wijziging in de verhouding tussen voederwaardeprijs en marktprijs, voor bierbostel dit voorjaar toch al een heikel punt.

Van de aardappelproducten is alleen de tweede kwaliteit rauwe snippers iets in prijs verhoogd. Het aanbod is beperkt.

Prognose: stijgende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.