Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Kaasprijzen maken plots ook sprintje omhoog

Het kan voorlopig niet op met de prijsstijgingen in de zuivel. De meest opvallende ontwikkeling daarbij is momenteel de snelle prijsstijgingen voor kaas.

Van andere producten, zoals weipoeder, melkpoeders en ook boter is bekend dat de prijzen soms snel omhoog of omlaag kunnen gaan. Kaas bleef tot nog toe steeds een prijstechnisch kalm op en neer bewegende product. Deze weken is dat flink veranderd.

Werd foliekaas tot een week of drie geleden nog verkocht voor €3,00 per kilo of zelfs minder, momenteel is er geen kaas meer te koop voor €3,35 of €3,40 per kilo. Natuurkaas is 10 tot 15 cent per kilo duurder. Waar precies de ondergrens ligt op welke prijs kaas nog kan worden gekocht, durft niemand hard te zeggen. De markt is enorm in beweging. Verkopers bij de kaasindustrie die vorige maand 'te laag' hebben verkocht, krijgen nu de boodschap mee om het verlies van destijds maar even goed te maken.

Over het algemeen lijkt dat redelijk te lukken, want kopende partijen hebben meestal geen grote voorraden meer achter de hand. De melkaanvoer is krap en het kan nog wel even duren voordat die weer op peil is. Eind maart was er een lichte piek in de Nederlandse melkaanvoer. Nu is er een dalende tendens. In andere EU-landen, zoals Frankrijk en Italië, hakt de krappe aanvoer er echter veel meer in.

De grote vraag naar zuivel in combinatie met de krappe beschikbaarheid zorgt ook voor plotseling sterk stijgende prijzen op de spotmarkt. Vorige week waren de verschillen in prijs groter en lag het gemiddelde nog zo rond de 35 tot 36 cent af boerderij, deze week zijn de prijsfluctuaties wat kleiner, maar ligt de gemiddelde prijs veel hoger.

Prognose: iets kalmere prijsstijgingen.

Laatste reacties

  • koestal

    De melkveehouders natuurlijk weer blij,maar even afwachten of het doorbetaald wordt in de het melkgeld voor de boer

  • koestal

    kosten stijgen ook al enige tijd,vooral diesel en assurantiebelasting

Of registreer je om te kunnen reageren.