Rundveehouderij

Achtergrond 1181 x bekeken

Zuivelmarkt positief, maar ook gespannen

Een mengeling van positief gevoel en gespannen afwachten kenmerkt de zuivelmarkt van dit moment.

Positief gevoel is er omdat de prijzen voor poeders voor het eerst sinds langere tijd weer aan het stijgen zijn en de dollarkoers het feestje niet bederft voor Europa. Spanning heerst er omdat iedereen toch met de vraag rondloopt wat de aflatoxinekwestie de zuivel nog gaat brengen. Tot en met donderdagmiddag waren vier gevallen bekend van te hoge gehaltes aan aflatoxine in boerderijmelk. De kans bestaat dat er nog een paar gevallen bij komen. Dit aantal moet niet te hoog oplopen, omdat anders problemen dreigen met een aantal exportbestemmingen.

Op de markt voor vloeibare zuivel vragen kopers sinds begin deze week al naar aflatoxine-vrij certificaten. Die worden in lang niet alle gevallen gegeven, maar de vraag tekent de sfeer. Een andere vraag is wat de massieve terugroepactie van rundveevoer en de vervanging van Zuidoost-Europese mais door Franse en Zuid-Amerikaanse varianten betekent voor de prijs van krachtvoer voor de melkveestapel. Een voorspelbaar effect is dat het voer relatief duurder wordt, in een op zich dalende markt. Zullen veehouders dan ook minder gaan voeren, waardoor de productie daalt?

De melkaanvoer in Nederland is al weken op een erg hoog niveau. Dat heeft nog niet geleid tot een echte daling van de spotmarktprijzen voor rauwe melk. De prijs blijft schommelen op niveaus tussen de 30 en 32 cent franco. De roomprijs is verder gestegen naar €4,10 tot €4,20 per kilo. Ook de spotprijs voor boter steeg licht. De prijzen voor poeders gaan ook goed omhoog, net als die voor weipoeders, voor het eerst sinds weken.

Prognose: duurdere melk- en weipoeders.

Of registreer je om te kunnen reageren.