Rundveehouderij

Achtergrond

Voer blijft duur,

In vergelijking met eind maart vorig jaar zijn de vochtrijke bijproducten voor de melkveehouder veel duurder. De melkprijs is echter lager. Het vergt extra kritisch inkopen.

In de afgelopen weken is de voederwaardeprijs nauwelijks gewijzigd. Ook de tarieven van vochtige bijproducten variëren minimaal. De prijs van erwtenvezels is gewijzigd van 44 euro naar 49 euro per ton. Dit is een aanpassing vanwege de verhoging van het droge stof gehalte van 18 naar 20 procent. De campagne voor aardappelvezels stopt nu.

In de prijzen van aardappelbijproducten zijn ook deze week geen wijzigingen. Wel is de verkrijgbaarheid van de tot dusver nauwelijks leverbare voeraardappelen tijdelijk verbeterd. Uit de opslag komen wat partijen aardappelen vrij die wegens kwaliteitsverlies onderhand opgeruimd moeten worden.

Bierbostel wordt goed gevraagd. Daarbij is ook van invloed dat het zeker geen vroeg voorjaar wordt. De aanvoer is normaal voor deze tijd. Gras- en maiskuilen zijn her en der flink geslonken. Ingekuilde snijmais blijft nog op een prijs rond 60 euro per ton, afhankelijk van de kwaliteit.

De beschikbaarheid van roodzwenk, in trek voor aanvulling op het rantsoen met structuur om voldoende pensprik te geven, loopt terug. De prijs hangt nog op 160 per ton. Voor het overige is de vraag naar hooi en stro rustig.

Prognose: prijzen gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.