Rundveehouderij

Achtergrond

Slachtkoeien prijshoudend verkocht

Er zijn deze week weer meer slachtkoeien aangevoerd op de veemarkt Bunnik. In totaal werden er maandagochtend 128 runderen aangevoerd, 39 meer dan een week geleden.

De grotere aanvoer had echter geen gevolgen voor de prijs. De koeien werden redelijk vlot verkocht en de prijs bleef over de gehele linie gelijk.

Door de moeizame vleesverkoop zijn de slachterijen voorzichtig met het inkopen van slachtvee. De slachterijen proberen dan ook al een aantal weken om de prijs omlaag te krijgen om zo de marges op het vlees te kunnen verbeteren. Door het krappe aanbod lukte dit niet en was het hoogst haalbare een stabiele prijs. De slachterijen hebben de koeien gewoonweg nodig om de fabrieken draaiend te houden waardoor de verkopers de prijs op niveau kunnen houden. Zodra er meer slachtkoeien worden aangeboden komt de prijs verder onder druk te staan. Een prijsdaling zal bij een grotere aanvoer dan ook niet uitblijven.

Een worstkoe eerste kwaliteit kost maximaal €2,90 per kilo geslacht gewicht. Een luxere O-kwaliteit koe kost maximaal €3,55 per kilo. In totaal zijn er dit jaar 27 procent minder koeien verhandeld op de veemarkt Bunnik dan vorig jaar.

Prognose: stabiel tot lichte daling.

Of registreer je om te kunnen reageren.