Rundveehouderij

Achtergrond

Nuchtere kalveren in prijs verlaagd

De nuchtere kalveren zijn dinsdagochtend in Bunnik €2,50 tot €5 goedkoper verkocht dan een week geleden. De 488 aangevoerde kalveren werden rustig verkocht.

Aan het begin van de ochtend wilden de kopers duidelijk minder betalen voor de zware zwartbonte kalveren. De kopers probeerden 10 tot 15 euro van de prijs af te krijgen. Dit lukte niet, de prijs daalde uiteindelijk met 5 euro per dier. Een zwartbont stierkalf extra kwaliteit kost maximaal €107,50. Dit is €52,50 minder dan eenzelfde kalf vorig jaar opbracht.

Oorzaak van de prijsdaling van deze voor rosé geschikte kalven is de moeizame verkoop van het rosévlees. De prijzen staan flink onder druk als gevolg van de economische malaise in Italië. Italië is de grootste afnemer van het Nederlandse rosé kalfsvlees maar kan door de economische crisis niet meer zoveel voor het vlees betalen.

De prijs van het blankvlees staat onder druk en de integraties willen dan ook minder voor de kalveren betalen. Toch werden de kalveren met 50 procent Belgisch Blauw dinsdag wat gemakkelijker verkocht dan de zwartbonte exemplaren. De prijs daalde daardoor minder hard, €2,50 per dier. Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw kost maximaal 320 euro.

Prognose: stabiel tot dalend

Of registreer je om te kunnen reageren.