Rundveehouderij

Achtergrond 4080 x bekeken 2 reacties

Nog veel vrije ruimte voor melkproductie in maart

Voor veel veehouders is het nu op z’n eind lopende melkjaar niet gemakkelijk verlopen.

Het eiwitpercentage in de mais- en graskuilen viel tegen waardoor ze extra eiwitrijk krachtvoer moesten bijvoeren om de melkproductie op peil te houden. Het voer werd echter flink duurder, terwijl de melkprijs bleef hangen. Hierdoor was het in veel gevallen niet rendabel om de laatste toegestane liters te melken. Over de hele linie stagneerde de melkproductie. Veel melkveehouders vroegen zich zelfs af of het quotum dit seizoen vol zou komen.

Uit de jongste gegevens van het Productschap Zuivel blijkt dat er in februari een flinke eindspurt is ingezet. De melkaanvoer steeg flink en kwam voor deze maand zelfs 3,1 procent hoger uit dan in februari 2012 (na een correctie voor de schrikkeldag in 2012).

Gemeten over het hele seizoen tot en met februari is er echter nog steeds 0,2 procent minder geleverd dan vorig jaar. De melkveehouders mogen in maart nog 1.225 miljoen kilo melk leveren, om het totale quotum van 11.852 miljoen kilo vol te krijgen. Ter vergelijking: vorig jaar maart beliep de aanvoer 1.037 miljoen kilo. Vergeleken met destijds moeten de melkveehouders dus 188 miljoen kilo melk méér leveren. Dat is meer dan de aanvoer van een hele week bij FrieslandCampina.

Uit de aanvoercijfers van het zuivelconcern blijkt dat de melkproductie in week 11 weer is gedaald en ook minder was dan in dezelfde week van vorig jaar. De percentages vet en eiwit zijn wel gestegen. FrieslandCampina heeft tot en met genoemde week 95,73 procent van zijn quotum vol gemolken. Vorig seizoen heeft het het quotum met 0,58 procent overschreden. In de laatste twee weken van dit melkjaar 4,3 procent van de jaarproductie halen is een hele toer, laat staan eroverheen te gaan.

Ook bij DOC is er minder melk aangevoerd dan vorig jaar en komen de leverende melkveehouders tekort op hun quotum.

In voorgaande jaren verdween er in de laatste week nog wel eens melk in de mestput, ter voorkoming van superheffing. Dat zal dit jaar niet snel gebeuren. Om het quotum dit jaar vol te krijgen moeten de melkveehouders tot aan de laatste dag flink door melken, ook nog eens met goede vetgehalten. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag.

Laatste reacties

  • koestal

    Het melkt wel ,maar het gaat deze winter wel wat stroef

  • Gerjo-Kompier1

    Dat wordt een drukke avond op eerste Paasdag voor de RMO-chauffeurs om zoveel mogelijk melk voor middernacht binnen te halen. Petje af voor deze mensen, die bij nacht en ontij aan de slag moeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.