Rundveehouderij

Achtergrond

Goede vooruitzichten melkprijs

De zuivelprijzen gaan nog steeds omhoog. De vooruitzichten voor de handel, vooral op de korte termijn, zijn goed. De vraag is goed met lage voorraden en een beperkte aanvoer.

Het Productschap Zuivel heeft de zuivelnoteringen deze week opnieuw flink verhoogd. De notering voor vollemelkpoeder is met 150 euro naar 3.250 euro per ton verhoogd, mageremelkpoeder noteert 80 euro hoger op 2.770. De werkelijke prijzen liggen nog wat hoger. De vetmarkt doet het tot nu toe wat beter dan de eiwitmarkt. Op de Fonterra-veiling zijn de prijzen afgelopen weken geëxplodeerd. Prijzen tot 4.000 euro voor vollemelkpoeder en 3.165 voor mageremelkpoeder worden genoteerd. Daarbij moet wel vermeld worden dat de verhandelde volumes beperkt zijn en dat de hoge prijzen gelden voor levering op de korte termijn. Duidelijk is in ieder geval dat de EU weer mee kan doen met de handel in vollemelkpoeder. Dat was met het prijsniveau van een aantal weken geleden nog ondenkbaar. De prijsstijgingen komen voor de zuivel op een goed moment aangezien er een aantal nieuwe contracten met de retail moeten worden gesloten. Langetermijncontracten kunnen een hogere melkprijs voor langere duur veilig stellen.

Goede vooruitzichten gaan naar verwachting de melkproductie stimuleren. Van een flink stijgende aanvoer is, mede door het koude weer, nu echter nog geen sprake. Sterker nog, het Nederlandse melkquotum lijkt voor het eerst sinds jaren niet te worden volgemolken. De melkprijs op de spotmarkt, die deze tijd van het jaar normaal daalt, is afgelopen week gestegen met 2,5 cent naar 34,5 cent per kilo melk.

De Boerderij-notering voor de spotmarkt komt deze week uit op 34,5 cent per kilo melk, 2,5 cent hoger dan vorige week.

Prognose: prijzen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.