Rundveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Gebruiksvee krap aanbod veel vraag

Het aanbod van gebruiksvee is krap en de vraag is groot door het afschaffen van het quotum in 2015 en de dreiging van dierrechten. De prijs profiteert.

Veel melkveehouders willen in 2015 volop melken en zijn op zoek naar vee om hun veestapel uit te breiden. De vraag richt zich niet alleen op melkkoeien en vaarzen maar ook kalveren en pinken worden meer gevraagd.

In Brabant is onrust ontstaan over een eventuele invoering van melkveerechten. Melkveehouders die hun stal maar voor een deel vol hebben staan zijn bang dat ze bij invoering van melkveerechten alleen rechten krijgen voor de aanwezige dieren en niet voor het aantal aanwezige plaatsen. Om te voorkomen dat ze flink in de buidel moeten tasten voor rechten willen de melkveehouders hun stallen nu al vol zetten. Ze hopen dat het vee wat er de komende maanden staat als referentie voor de melkveerechten geldt en hiermee voldoende rechten veilig gesteld worden.

Prijzen op hoog niveau

De uitbreidingsplannen en de onrust in Brabant zorgen ervoor dat de vraag naar gebruiksvee groot is. Het aanbod van goed melkvee is echter erg krap en de melkveehouders moeten dan ook zoeken naar geschikt vee, vooral als ze een groter koppel zoeken. Er zijn namelijk maar weinig bedrijfsbeëindigingen waardoor het moeilijk is om meerdere goede koeien met een passende gezondheidsstatus te vinden. De melkkoeien en vaarzen die wel aangeboden worden zijn goed aan de prijs. Een melkkoe eerste kwaliteit kost gemiddeld zo’n 1.600 euro maar uitschieters tot 1.900 euro worden ook genoemd. Het prijsverschil met vorig jaar is groot, vorig jaar werd een melkkoe eerste kwaliteit nog voor 1.375 euro verkocht. Verse vaarzen zijn bijna niet te vinden en kosten gemiddeld 1.550 euro met uitschieters tot 1.700 euro.

Met het oog op 2015 is ook de vraag naar vaarskalveren en pinken sterk gestegen. Fokpinken zijn dan ook iets in prijs gestegen en kosten rond de 835 euro. Vaarskalveren zijn veel gevraagd en kosten tussen de 150 en 225 euro waarbij de prijs de komende weken wat zal stijgen.

Import gebruiksvee

Door het krappe aanbod van gebruiksvee wijken handelaren steeds vaker uit naar het buitenland. Er worden koeien uit Duitsland en Denemarken geïmporteerd om aan de Nederlandse vraag te kunnen voldoen. De Duitse dieren zijn net als de Nederlandse niet goedkoop maar er is wel aanbod. Deense melkkoeien en vaarzen zijn wel wat goedkoper in aanschaf maar zijn uiteindelijk net zo duur als de Nederlandse exemplaren door het transport. Bij de aankoop van Deense dieren moet er wel goed gelet worden op de huisvesting van de koeien. In Denemarken staan meer koeien in grupstallen of potstallen waardoor de koeien soms moeite hebben met het aanpassen naar een ligboxenstal.

Prognose: stijgende prijzen

Laatste reacties

 • Sjaak

  Het is toch wel erg, dat deze paniekreakties nu de markt gaan bepalen.
  Nog erger is het, dat dit een gevolg is van een uitlating van onze staatssecretaris...

  Vind het echter verschrikkelijk dat onze standsorganisatie, ZLTO, LTO deze paniek niet weten te bedaren...
  Heb al eerder gewaarschuwd voor deze toestanden als daar niet meteen duidelijkheid over gegeven werd. Had heel gemakkelijk gekund, door de eventuele referentiejaren in het verleden, dus vóór 2013 te plaatsen.
  En dat kan nog...!

  Het zou de standsorganisaties en de staatssecretaris sieren, middels zo'n simpele ingreep een hoop onrust weg te nemen!

 • alco1

  @ Sjaak. Dat dit niet gebeurt is, is dus het teken dat er geen nieuwe quotering komt.
  Als jij zegt dat het ze zou sieren, dan zou er toch ook een besluit moeten liggen. Ik hoop dat je dat begrijpt of laat je je leiden door je eigen voorkeur.
  Er komt oplossing in de mestverwerking door de mest aanwending per gewas in de mestwet aan te passen.

 • Demeter Griend

  Ik hoor mijn vader nog zeggen in de melkput dat het onmogelijk was om de melkproductie te beperken. Moet ik er dan een knop in doen zei hij dan.

 • Sjaak

  Fijn alco1, dat je zo duidelijk weet weer te geven wat er gaat gebeuren...!
  Nu zullen volgende week de prijzen wel weer in een rustiger vaarwater komen;)

  De vraag is echter, waarom het jou wel lukt en de standsorganisaties en de staatssecretaris niet...?
  Heb zelf echt niet de voorkeur voor dierrechten, integendeel, maar vindt de huidige paniekvoetballerij toch ook weer onnodig.
  De standsorganisaties en de staatssecretaris konden/kunnen dat heel gemakkelijk voorkomen!

 • agratax2

  Hoe paniekerig waren de veehouders ten tijde van de invoering van het quotum en hoe blij waren ze toen ze na enkele oefen aren hun inkomen alleen maar zagen stijgen door goede melkprijzen en de akkerbouwers die eindeloos mochten produceerden schoten financieel t.o.v. de melkboeren geen meter op. Nu verdwijnt het quotum dat redelijk prijs regulerend heeft gewerkt en ze kankeren dat er niet genoeg dieren zijn voor de toekomst. Hoe is het mogelijk dat er niet genoeg kalveren zijn, gemiddeld worden er toch 50 % vaarzen geboren en voor het op peil houden van de veestapel mag toch niet meer nodig zijn dan max. 25 % van de aanwas, anders is de levensduur van een melkkoe wel erg kort geworden.

 • Mels

  Als de Hh veehouders samen met hun belangenbehartigers nou in een vroeg stadium de mestwet hadden aangevochten hadden ze daar nu de vruchten van geplukt maar nee hoor gedwee de regeltjes gevolgd zoals opgegeven. Nu duurt het te lang voor er verandering komt die er eerder had moeten zijn. Mestverwerking en dierrechten dreigen de sector onnodig op kosten te jagen. Als er dierechten komen hoop ik maar dat ze niet verhandelbaar zijn maar alleen grondgebonden en via ministerie overdraagbaar.

 • Mels

  Zullen degene die de stal volkopen wel rekenen??

 • alco1

  @Agratax. De prijzen voor melk waren ten tijde van de invoering van het quotum ook wel goed, maar alleen moest er een grote berg voorraad weggewerkt worden.
  De quotering had beter kunnen werken als de boeren het zelf ter hand hadden genomen en echt onder de vraag waren gaan produceren. Nu werd het geregeld door de staat, die er ook belang bij had om een niet te duur voedselpakket te krijgen. We konden in de jaren '08 en '10 goed zien hoe slecht de prijzen waren met quotering en hoog door een werkelijk tekort.
  Het is misschien wel een leuk item om een onderzoek te doen hoeveel geld door
  Quotering uit de landbouw is gevloeid.

 • Bison

  De uitbreidende melkveehouders schijnen op hetzelfde intelectuele niveau te zitten als hun koeien,....monkey see monkey do.

 • alco1

  Maar Bison, zeg nou eens eerlijk, waar moet je als economie blijer mee zijn. Met die uitbreidende boeren of de groep die de hele dag op hun telefoontje zitten te gluren.

 • Bison

  Er is geen verschil Alco1,..Iedereen gluurt de hele dag op het foontje tegenwoordig,die boeren zijn geen uitzondering.
  Ik niet want ik heb/wil zo'n 'tijdverspiller' niet.

 • el

  Er word al lange tijd op het ondereind van de melkveestapel een vleesstier gebruikt daardoor zijn er minder vaarskalveren beschikbaar voor uitbreiden van de veestapel daarnaast zijn dikke koeien duur,en worden dus sneller vervangen.

 • Bison

  Dat streven naar meer en meer melk per lactatie can niet ongestraft doorgaan.
  Ik denk dat ze die hoogproducerende gratenpakhuizen wel erg lastig of niet met kalf kunnen krijgen.
  Als die koeien een beetje minder molken en een beetje beter in het vlees zaten cyclen ze op tijd en gaan langer mee ook.
  Als men 30% van de koppel moet vervangen per jaar is er wel wat mis.

 • Demeter Griend

  Ach der staan nog genoeg stallen leeg die voor weinig te huur zijn. Daar kunnen nieuwe boeren zonder dure quotumkosten tegen de klippen opmerken. Frontera maakt er wel goedkope kaas van. Kijken welke kaas de consument straks koopt.

 • koestal

  liever geen gesleep met koeien uit het buitenland,er is BVD in Duitsland

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.