Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Controleer grasland tijdig

Vanwege de aanhoudende nachtvorst komt de grasgroei dit jaar laat op gang. Deskundigen raden rundveehouders aan de stand van graspercelen tijdig te controleren.

De grasgroei komt dit jaar laat op gang door het aanhoudende winterweer. Veehouders die twijfelen over de stand van hun graspercelen, hebben nu nog de mogelijkheid om tot actie over te gaan. “Dit is dé tijd om te kijken hoe het gras er bij staat”, zegt Jos Deckers, sales director bij Euro Grass. “Is het gras te dun, dan kun je nu nog beslissen om eventueel tot doorzaaien over te gaan. Het gras is nu nog niet te lang.” Volgens Deckers is tenminste één groeikrachtige grasspruit (Engels raaigras) per vierkante decimeter vereist voor voldoende opbrengst. “Is dat niet het geval, dan zou ik doorzaaien zeker overwegen.”
Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij bij Limagrain denkt niet dat de nieuwe vorstperiode veel schade aanricht. “Van het gras dat in de lenteweek eerder deze maand al is gaan groeien, zijn de punten afgevroren. Dan heb je het over lichte schade.” Ook Groot Koerkamp is van mening dat veehouders juist nu het weiland in moeten om hun percelen te controleren. Wanneer ze besluiten te gaan doorzaaien, zijn er volgens hem enkele aandachtspunten.
Percelen moeten voldoende droog zijn om versmering te voorkomen. Ook is het van belang om goed aan te rollen, voor voldoende aansluiting. “Bij doorzaaien heb je vaak 25 tot 30 kilo graszaad per hectare nodig. Gebruik bij doorzaai mengsels met hoofdzakelijk Engels raaigras.”

Laatste reacties

 • Bison

  Gras controleren!,..wat gras?? k kan mijn gras nog geen eens zien,zal nog wel een maand duren er ligt nog zeker een halve meter sneeuw op

 • abtje

  Dat wordt sneeuwruimen...:-)

 • snip

  gras staat beetje geel. komt wel goed. en heb jij gras dan bison ? niet iets wintervaster ?

 • Bison

  Oh dat gras hier is wel wintervast maar de winter is een pietsie langer dan in Holland,ben al blij als er half mei een zwad staat om te grazen,.soms legt er om die tijd nog een rand sneeuw langs de noordkant van een bosrand

 • DBrondeel1

  Gras doorzaaien in het voorjaar? heb men twijfels ivm de concurentie van de 'oude zode'. Denk, beste periode in het najaar als de groei van het oude gras eruit is...

 • info104

  Er is bijna geen sterker gewas als blijvend grasland, we hebben een koud voorjaar waarin de grasmat met deze kou nog niet wakker is , maar heb geduld en raak niet in paniek ,als je nu gaat doorzaaien wat denk je dat het nieuwe zaad nu wel kiemt ,dan heb je het wel mis. Mijn advies is wanneer de temperatuur rond de 10 graden komt en het gras een beetje begint te kleuren , dan even met een wiedeg door de grasmat zo maak je de grond even wat open en de onkruiden geef je een opdoffer en de mest die nu als een korstje tussen het gras ligt word ook beter verdeeld en geeft straks een betere benuting. En die wiedeg werkt snel en is niet duur, de meesten hebben er nog wel een ergens in een hoek liggen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.