Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Alle signalen weer op groen voor zuivel

Voor de zuivelmarkt staan opeens weer veel signalen op groen. Voor het grootste deel is dat een reactie op de internetveiling van Fonterra, ruim een week geleden.

Het omhoogschieten van de prijs voor vollemelkpoeder daar heeft een soort schrikreactie veroorzaakt onder de kopers. Door de dure melkpoeder in Nieuw-Zeeland, door het aflopende productieseizoen daar en door de zwakkere euro zijn veel kopers zich meer en meer gaan oriënteren op Europa. Dat heeft momenteel volop melk in de aanbieding. Hier zit de melkproductie zo ongeveer op z'n piek. Concurrerend aanbod is er vanuit de Verenigde Staten, maar Europa profiteert de laatste maand sterk van de gunstiger wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar. Daardoor is  bijvoorbeeld de kans op het binnenhalen van een grote Algerije-order voor melkpoeder ook sterk gestegen.

Bij het Productschap Zuivel staan opeens alle signalen op positief. Alle noteringen laten een flinke plus zien. Het in Nederland relatief weinig geproduceerde en verhandelde volle melkpoeder noteert zelfs een plus van 60 euro per ton.

Nog bijzonderder is dat de boternotering weer in beweging komt. Deze stond enkele maanden lang bijna in beton gegoten (3.300 euro per ton, terwijl de werkelijkheid slechter was). Nu opeens komt er 30 euro per ton bij en lijkt de prijs verder te stijgen. Deels komt dat door de markt zelf, voor een ander deel wordt dat veroorzaakt door de heropening sinds 1 maart van de private opslag. In twee weken tijd is ruim 7.000 ton boter opzij gezet, vooral door Franse en Nederlandse aanbieders. Dit verlicht ook de druk op de markt. Met de totale markt ging ook de spotmarkt voor rauwe melk omhoog.

Prognose: hogere prijzen.

Eén reactie

  • koestal

    Droogte in Nieuw-Zeeland werkt door in de prijzen !

Of registreer je om te kunnen reageren.