Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Zwakkere euro geeft markt nieuwe hoop

Al nadert Pasen met rasse schreden, van een positief effect van deze feestdagen op de zuivelprijzen is nog bar weinig te merken. Vrijwel de enige prijsbewegingen die merkbaar zijn op de zuivelmarkt zijn bewegingen naar beneden.

Verse room was deze week het enige product met licht plusje (van €3,80 naar €3,85 per kilo). Bij de overige vloeibare producten blijven de prijzen onder druk staan, al is geen sprake van grote prijsdalingen. Rauwe melk brengt op de spotmarkt zo'n 30 cent af boerderij op. Dat lijkt niet veel anders dan vorige week, maar de prijsrange is behoorlijk groot, zo zijn de berichten.

Als de afzet van zuivelproducten niet snel aantrekt, is de kans op verdere prijsdalingen groot. Het lijkt erop dat de Nederlandse melkveehouders bezig zijn met een eindspurtje. De aanvoercijfers van bijvoorbeeld FrieslandCampina wijzen daar wel op. De aanvoer daar ligt nu ruim boven het niveau van de laatste jaren.

Redding voor de markt komt dan niet van de paasdagen, mogelijk wel van de zwakker wordende euro. De euro verloor afgelopen week centen aan waarde tegenover de dollar en dat kan de export stevig helpen. Hierdoor lijkt bijvoorbeeld export van melkpoeders naar Algerije weer binnen bereik. Er wordt juist onderhandeld over een grote nieuwe order. Ook andere markten worden aantrekkelijker. Het is misschien ook een signaal voor afwachtende inkopers in de EU om in beweging te komen.

Of de kaasmarkt meteen meeprofiteert, is afwachten. Rusland lijkt na het afsluiten van de Duitse import nog niet direct op zoek naar alternatieven. De kaasmarkt is zwak en veel product blijft binnen de EU.

Prognose: zwakke vraag, prijsdruk.

Eén reactie

  • joannes

    Zo zie je maar hoe gevoelig de export markt ligt, handelsregulering, currency verhoudingen, economische groei of daling! Je onderscheiden op die export markt als een kwaliteits product zou heel veel helpen. De handelsregulering wordt dan op jouw normen voorwaarden en zijn belangrijk om net dat beetje extra marge te kunnen berekenen waar je mee in de positieve marges blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.