Rundveehouderij

Achtergrond

Zeer trage handel op nukamarkt Purmerend

De prijs van de nuchtere kalveren is dinsdagochtend in Purmerend stabiel gebleven. ’s Ochtends bij de aanvang van de markt wilden de kopers duidelijk minder betalen voor de kalveren.

De verkopers hielden echter vast aan hun prijs. De handel verliep daardoor erg traag en het duurde dan ook lang voordat de kalveren allemaal verkocht waren. De zeer rustige handel en de druk die de kopers op de prijs zetten wordt veroorzaakt door een grote aanvoer van nuchtere kalveren uit Ierland. Er komen nu elke week een paar duizend Ierse nuka’s het land binnen waardoor de vraag naar kalveren uit Nederland kleiner is. De Ierse kalveren zijn daarnaast ook vaak zwaarder en van betere kwaliteit dan de Nederlandse exemplaren. Een zwartbont stierkalf extra kwaliteit kost maximaal 105 euro. Een roodbont stierkalf van dezelfde kwaliteit kost maximaal 135 euro.

De aanvoer van de kalveren was wat lager dan vorige week. Er werden in totaal 566 kalveren aangevoerd. Het ziet er naar uit dat de integraties en vrije mesters de prijs onder druk houden. Vorig jaar is er in veel gevallen verlies gedraaid op het mesten van de kalveren en men probeert door nu goedkoper in te kopen de marges te vergroten.

Prognose: stabiel tot dalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.