Rundveehouderij

Achtergrond

Voerprijzen nog vrijwel onveranderd

Van de eiwitrijke bijproducten voor de melkveehouderij zijn deze week alleen enkele tarwegistconcentraten in prijs gewijzigd.

Grainpro is per procent droge stof 20 cent goedkoper geworden. Dat is ook precies de mate waarin over de hele linie tarwegistconcentraat sinds eind januari goedkoper is geworden. Overigens is het nog altijd 60 tot 70 cent per procent droge stof duurder dan vorig jaar rond deze tijd.

Ook voor de aardappelproducten (snippers, stoomschillen) is er weinig veranderd in de markt. Vraag en aanbod liggen bij het huidige prijspeil mooi in evenwicht.

Mede door de prijsverlagingen die de grote leveranciers recent hebben doorgevoerd loopt de afzet van bierbostel vlot door. De aanvoer is goed, het brouwvolume is voor deze tijd van het jaar normaal.

Het aanbod van stro is ruim, de vraag is wat aan het aantrekken. Waar vorig jaar uit (terechte) vrees voor prijsverhogingen al vroeger werd bijgekocht heeft de melkveehouderij de aanschaf van ruwvoeders wat uitgesteld. De melkprijs was ook niet zodanig dat vroegtijdig investeren in voer interessant leek. De ruwvoerpositie is niet overal geheel voldoende, ook kan bij veel melkveehouders de structuur in het voer aanvulling gebruiken. Gerstestro lijkt al een fractie duurder (5 euro per ton), voor het overige zijn de prijzen nog stabiel.

Prognose: meer vraag naar ruwvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.