Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs vochtrijk voer stabiliseert

De prijs van eiwitrijke voedercomponenten voor de melkveehouderij is deze maand mee gedaald met die van ruimer beschikbare soja en sojaproducten.

Bierbostel is ook deze week weer iets goedkoper geworden bij enkele kleinere voerleveranciers, maar dat is meer een inhaalslag. De marktprijs ligt nu op ongeveer 100 procent van de voederwaardeprijs. Dat is een stuk gunstiger dan een maand geleden, toen boeren afhaakten en zochten naar alternatieven.

De laatste aardappelvezels worden onderhand uitgeleverd aan het einde van de campagne. Erwtenvezels zijn nu verkrijgbaar als alternatief. Het tarief is deze week aanzienlijk gewijzigd, van 53,50 euro naar 44 euro per ton. Dit moet echter niet gezien worden als een prijsverlaging, omdat het product nu wordt geleverd met een kleiner percentage droge stof (18 i.p.v. 22) na overgang op een ander productieproces door de fabriek die deze reststroom levert. Het zetmeelgehalte is ongeveer gelijk gebleven.

De handel in ingekuilde snijmais is nog steeds rustig, de prijs hangt tegen de 60 euro per ton. Stro en hooi worden onderhand iets beter gevraagd, maar de prijzen zijn stabiel. Graszaadhooi is in trek als aanvulling van het rantsoen met meer pensprik. Dat geldt vooral roodzwenk, matig beschikbaar (import uit Denemarken) en daardoor prijziger dan Engels raai.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.