Rundveehouderij

Achtergrond

Import Ierse nuka’s komt op gang

Het importseizoen van Ierse nuchtere kalveren is begonnen. Op dit moment komen er duizenden kalveren per week Nederland binnen. De kalveren zijn bestemd voor de Nederlandse rosé- en blankvleeskalverhouders.

De gevolgen van de import zijn deze week al goed te merken op de kalvermarkten. Zo daalde de prijs in Purmerend met €7,50 en in Leeuwarden met 10 euro per dier.

De Ierse kalveren kunnen goed concurreren met de prijs van de Nederlandse dieren en zijn vaak zwaarder en van betere kwaliteit dan de Nederlandse exemplaren.

Vorig jaar viel het aanbod van kalveren uit Ierland nog tegen en lag de prijs op een hoog niveau. Nu kampen de Ieren met krappe ruwvoer voorraden als gevolg van de mislukte oogsten vorig jaar. Daardoor willen ze graag wat extra kalveren verkopen.

De integraties en mesters zijn blij met de prijsdaling en de extra aanvoer. Ze hebben veelal een slecht financieel jaar achter de rug en hopen zo weer wat winst te kunnen maken op het mesten van de kalveren. De aanvoer vanuit Ierland zal vanaf mei weer hard dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.