Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Holland haalt kaas van Duits brood

De Russische blokkade van 56 Duitse zuivelbedrijven komt hard aan bij de oosterburen. Dit soort blokkades duren vaak maandenlang, terwijl in die tijd ook naar alternatieve afzet moet worden gezocht.

Concreet: Duitse kaas moet in plaats van naar de goed renderende Russische markt, opeens naar bijvoorbeeld Zuid-Europa. Wel zijn daar de marges smaller.

Deze situatie schept een kans voor Nederland. De kaasmarkt hier is de laatste weken ietwat lauw, net als de rest van de zuivelmarkt. Nu Duitsland noodgedwongen een gat laat vallen op de Russische kaasmarkt, ligt het voor de hand dat Nederland er z'n voordeel mee doet. Dat kan de kaasmarkt iets omhoog helpen.

De overige zuivelexporten hebben last van de harde euro. Buiten de EU wordt weinig verkocht, terwijl ook de grote inkopers in de EU een afwachtende houding aannemen. Gevolg is dat de zuivelnoteringen over vrijwel de gehele linie licht onder druk staan.

Terwijl hier dus prijsdruk aan de orde is, noteerde de internetveiling van Fonterra eerder deze week een gemiddeld mooie plus voor de melkpoeders en boterolie. En dat ondanks de commotie over residuen van de denitrificatieremmer DCD in Nieuw-Zeelands poeder. Fonterra had echter uitdrukkelijk aangekondigd dat alleen 'schoon' poeder voor de klok zou komen. Bovendien werd nauwelijks product voor directe levering aangeboden en was het totale aanbod maar half zo groot als bij de vorige veiling. Toch een mooi resultaat.

Bij de vloeibare producten staan de noteringen voor room en magere melkconcentraat onder druk. De spotnotering voor rauwe melk staat ook onder druk.

Prognose: meeste noteringen onder druk, kaas iets hoger.

Eén reactie

  • koestal

    Bedreigingen zijn er ,maar het geeft ook weer kansen

Of registreer je om te kunnen reageren.