Rundveehouderij

Achtergrond

Grote melkaanvoer hindert kaasmakers

De foliekaasmarkt zit even tegen, wat jammer is voor de Nederlandse kaasproducenten. Natuurkaas houdt zich nog goed. De foliekaasindustrie heeft last van het Russische exportverbod voor een hele serie Duitse bedrijven.

De effecten daarvan doen zich steeds meer voelen. De druk op de binnenlandse Europese markt loopt op. Dat is ook omdat de melkaanvoer wel naar z'n piek gaat. De extra melk moet ergens heen.

Gelukkig voor de zuivelsector is daar de dalende euro. In Italië zijn ze misschien niet zo blij met het afnemende vertrouwen in de Europese munt, maar de export is daar wel bij gebaat. Handelaren zeggen er meteen bij dat ze nu nog weinig effect voelen, maar toch is merkbaar dat ze op zoek zijn naar partijen melkpoeder die geschikt zijn voor levering aan bijvoorbeeld Algerije. zelfs de prijzen  voor melkconcentraat trekken weer iets aan.

De boternotering is bijna doods stabiel, maar de roomprijs schoot deze week omhoog naar 4 euro per kilo, een verhoging met 15 tot 20 cent ten opzichte van vorige week. Het verhaal is dat de room niet, zoals misschien te verwachten, wordt gebruikt  voor verstoepassingen, maar kennelijk voor de boterproductie, en dan specifiek voor private opslag. Dan kan het product komend najaar weer worden uitgeslagen, tegen hopelijk hogere prijzen.

De weiprijs staat al weken flink onder druk en blijft dat doen. Dat is goed voor de kalvermelkindustrie, maar de lage prijzen weerspiegelen volgens kenners van de markt niet helemaal de realiteit. De hoogwaardige weiproducten blijven goed geprijsd en ook veelgevraagd. Wel is de beschikbaarheid ruimer dan die lange tijd was.

Door het grote melkaanbod en de nog altijd moeizame afzet daalt de spotmarktnotering.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.