Rundveehouderij

Achtergrond

Eiwitrijk voer wordt goedkoper

Er komt meer druk op de prijzen van eiwitrijke voeders, nu de sojamarkt qua stemming is veranderd.

In Zuid-Amerika zijn de oogstvooruitzichten voor zowel maïs als soja aanzienlijk verbeterd dankzij broodnodige neerslag, men verwacht er recordoogsten.

Voor deze week resulteert het in enkele bijstellingen. Deze gelden vooral de bierbostel, door de meeste leveranciers per ton in prijs verlaagd met 5 tot 10 cent per procent droge stof. De vraag naar bierbostel kan daardoor in de benen blijven, in de concurrentie met andere eiwitbrengers voor het rantsoen. Ook tarwegistconcentraat is bij verschillende leveranciers wat goedkoper geworden, maar anderen hadden al eerder prijsverlaging doorgevoerd. Vanaf vorige week is ook weer erwteneiwit beschikbaar gekomen, dit kost uitgaande van €2,55 per procent droge stof nu €61,20 per ton.

De vraag naar weidehooi is nog rustig. Gedorst hooi, vooral roodzwenk, is wel in trek, vanwege de behoefte aan meer pensprik in het rantsoen. Roodzwenk kost nu 160 euro per ton, maar is beperkt verkrijgbaar. Ook stro is nu meer gevraagd.

De aardappelbijproducten, met name de betere kwaliteiten snippers, zijn prijzig. Melkveehouders die deze aanschaffen hebben ze echt nodig in het rantsoen, want bijvoeren omwille van smakelijkheid is momenteel te duur.

Prognose: prijsdruk op eiwitrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.