Rundveehouderij

Achtergrond

Druk op prijs eiwitrijke component

De markt voor ruwvoer is stabiel, met aanzienlijk lagere stroprijzen dan begin vorig jaar. Er is goed aanbod bij een maar matige vraag, een aanbiedersmarkt zonder veel hectiek.

De vraag van melkveehouders naar pensprik als aanvulling op de eigen kuilvoorraad staat eigenlijk voorop. Daardoor is er wel belangstelling voor Engels raaigras en ander gedorst hooi. Roodzwenk en rietzwenk zijn echter vrij prijzig (160 à 170 euro).

De ruwvoerpositie van de melkveehouders is gemiddeld beter dan vorig jaar, dankzij de grotere volumes gras die zijn binnengehaald. De vraag naar ingekuilde snijmaïs zal vanaf maart groeien. Ten tijde van de oogst was mais duur, zodat krap is ingekocht. De beschikbaarheid is overigens vrijwel gelijk aan die van vorige oogst. Op marginaal uitgebreid areaal was er een fractie minder opbrengst per hectare.

Deze week is begonnen met de verkoop van erwtenpersvezels. Per ton hoger geprijsd dan de tot dusver verkrijgbare aardappelpersvezels, maar qua voederwaarde per saldo niet duurder. Nu de aardappelvezels van de markt zijn kan ook de vraag naar aardappelsnippers toenemen. De prijsverschillen zijn evenals vorig jaar heel groot, vanwege de grote variatie in kwaliteit.

Corngold is met ingang van deze week 10 cent per procent droge stof in prijs verlaagd, onder invloed van druk op eiwitrijke voedercomponenten. De recent verlaagde prijs van bierbostel bleef gelijk, dankzij goede vraag.

Prognose: lichte prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.