Rundveehouderij

Achtergrond 20 reacties

De grasman is schaars

Goedkope kunstmest heeft bij de meeste boeren de kennis van graslandmanagement verdrongen.

Graslandadviseurs signaleren dat nog maar weinig rundveehouders goed zijn in graslandmanagement. Echte grasmannen zijn schaars geworden. Dat is vooral een gevolg van de goedkope kunstmest in de afgelopen decennia. Boeren jonger dan 50 jaar leerden daarmee gebreken te verbloemen in plaats van die structureel weg te nemen met beter management.
Echte grasmannen strooiden altijd al wat minder kunstmest en haalden wat meer gras van de hectares dan hun collega’s. Financieel tikte dat echter nauwelijks door, omdat de kunstmest en het voer spotgoedkoop waren. Daaraan kwam in 2011 een einde en de eerstkomende jaren blijven ruw- en krachtvoer duur. Op een bedrijf met 40 hectare gras levert extra grasgroei en betere kwaliteit ruwvoer meer op dan een flinke uitbreiding. Reken maar eens met een ton meer droge stof per hectare per jaar en 50 VEM per kilo droge stof extra. Dat bespaart een kleine €14.000 op aankoop van ruw- en krachtvoer. Kassa!
Toch lijken de meeste boeren het grote belang van maximale grasgroei nauwelijks te beseffen. Graslandbeheer is niet sexy. Het is geen onderwerp op verjaardagen. Studiedagen zijn er niet voor. Op de enkele graslanddemo gaat het meer over de zaaitechniek en daarvoor benodigde machines dan over basiszaken als grassoorten, onkruidherkenning, beweidingssystemen, gebrekssymptomen of de invloed van weides bloten, slepen en rollen op de kwaliteit en smakelijkheid van het gras.
Een gemiste kans. Ik ken geen zaken waarmee zo snel zoveel geld te verdienen is op een rundveebedrijf. Gras is de basis van het melkveebedrijf maar bij velen het ondergeschoven kindje, geven adviseurs aan. De oplossing? Cursussen, demo’s en leren van de buurman die het wel in de vingers heeft. Werk eraan, want uiteindelijk selecteert de bank indirect wel op grasgroei. Lagere kosten en hogere opbrengsten dan gemiddeld is de enige manier om boer te blijven.

Laatste reacties

 • snip

  Eindelijk. iemand die netzo denkt as mij.

 • alco1

  Ik heb het al eens vaker gezegd. We leven in een democratisch land, waar iedereen zijn zegje mag doen. Laat het beleid echter over aan de mensen die ook het goede voorbeeld kunnen geven.
  Bodde ,natuurlijk zijn er zo hier en daar verbetering te realiseren. Vaak bij hobby boeren, maar het gros denkt: Wat doe ik verkeert? Het is de steeds verder gaande verschraling door de mestwet, die ons parten speelt.

 • van der Vlies

  Begin in de herfst eens met een koppel schapen op het gras.
  Volgens mij is dat een eerste aanzet tot beter rendement.

 • snip

  @alco1 onzin. er is ook onder boeren grote verschillen. van zelfs 50%.
  kijk alleen maar naar N. bij verhoging van O.S. met 1% verhoog je het NLV met 25kgN per jaar. dit betekend dat je niet alleen dit verliezen in grondwater maar ook geven aan je gewas in de herfst.

 • alco1

  Snip. Ik snap er niets van. Begin is zonder afkortingen en goed Nederlands

 • minasblunders1

  Snip hoeveel quotum heb jij per ha?

 • snip

  @alco1 OS = organische stof. NLV= stikstof leverend vermogen. hoeveel bodemmonsters zie jij per jaar ?
  @minas wat heeft dat ermee te maken ? wij hebben na correctie met schapen ongeveer 14.000liter/HA

 • alco1

  Dan is het toch onzin wat je schrijft.

 • snip

  verklaar je nader

 • minasblunders1

  Snip, en hoeveel schapen en op wat voor grondsoort zit je?

 • snip

  wij hebben zand op veen en een dikke 100 schapen.

 • gerrit.lammertink1

  is idd waar wat in de blog genoemd wordt. Vooral door veel te maaien kun je enorme opbrengsten halen en ook herinzaai helpt. Dan is die halve cent weidepremie die je misloopt snel goedgemaakt.
  Herinzaai is duur maar de eerste paar jaar nadien geeft een heel goed gevoel en een enorme opbrengst.

 • Gerjo-Kompier1

  Ik denk dat agrariers vanzelf meer aandacht aan hun grasproductie gaan besteden, wanneer de voorraden landelijk gezien krap worden. Een hobby boer of stoppende agrarier wil best goed gras telen voor een (melk)veehouder, maar dan moet er wel een passende vergoeding tegenover staan. En voor een veehouder met voldoende grond, dus vaak ruime ruwvoerproductie, heeft het niet veel nut om extra geld aan een oppepper van de de productie te besteden om vervolgens het teveel tegen dumpprijzen te moeten verkopen. Als de grasprijzen stijgen naar het niveau van voor het melkquotumtijdperk, dan komt er vanzelf geld vrij om te investeren in goed grasland beheer.

 • minasblunders1

  'Echte grasmannen strooiden altijd al wat minder kunstmest en haalden wat meer gras van de hectares dan hun collega's'.

  Liever vervangen door: 'Echte grasmannen zijn de intensievere boeren (boven de 3 GVE per ha.) die door de mestwet meer dierlijke mest over hun land kunnen uitrijden'. Dit komt door de absurde rekensystematiek in de mestwet, gebaseerd op knollen van fouten.

  Leren van de buurman die het wel in de vingers heeft? Er is maar één advies dat zo'n 'echte grasman' kan geven: INTENSIVEREN!!

  Redactie Boerderij: wanneer worden jullie eens kritisch?

 • snip

  als je dat denkt dat dat de enige reden is minasblunder 1. moet je er wat vaker uit. het is algemeen bekend dat zware zandgronden en de kleigronden een hogere opbrengst halen. en wederom NLV is geen fabeltje maar echt een serieuse hulpmiddel.

 • minasblunders1

  Snip, het NLV geldt toch ook voor zeer intensieve boeren? En omdat zij veel zwaarder mogen bemesten, is hun NLV ook veel groter. Dubbel voordeel dus!
  Het is te bezopen voor woorden dat extensieve bedrijven (ook akkerbouw) door die absurde mestwet gedwongen worden hun grond uit te mergelen en dan vervolgens het verwijt krijgen dat zij hun grasland niet goed beheren. In een bananenrepubliek is toch veel mogelijk.

 • snip

  NLV komt uit de bodem niet uit de mest maar uit de bodem. bodem uitmergelen heeft niks met stikstof te maken maar met organische stof.

 • minasblunders1

  Met mest breng je toch ook organische stof in de bodem.

 • snip

  met drijfmest nauwelijks. het effectieve organische stof is zeer laag te noemen. helemaal die paar kuub die je extra mag door intensief.

 • minasblunders1

  Nou ja...paar kuub....het is zo dat, hoe intensiever, hoe meer kuub je op je eigen land kunt rijden. Hier zit een glijdende schaal in. Bij extensieve boeren gebeurt precies het omgekeerde. Dit heeft te maken met het feit dat anorganische en organische mineralen NIET gelijkwaardig opgeteld kunnen worden. Met NLV of andere zaken die erbij gehaald worden heeft dit niets te maken.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.