Rundveehouderij

Achtergrond

Wederom flinke daling nuka-prijs

De prijs van de nuchtere kalveren is dinsdag op de veemarkt Purmerend verder gedaald. Over de gehele linie ging er 10 euro van de prijs af. Met uitzondering van de hele lichte kalveren, die staan in veel gevallen al op 0 euro per dier.

Als oorzaak van de prijsdaling wordt de periode waarin de kalveren slachtrijp zijn gegeven. De kalveren die nu opgezet worden zijn in de zomer slachtrijp, net wanneer de prijzen vaak tegenvallen. Een andere oorzaak van de tegenvallende vraag zijn de feestdagen die voor de deur staan. Kalverhouders wachten liever twee weken met het vol zetten van de stal dan dat ze met kerst volop bezig zijn met de nieuwe kalveren.

Een stierkalf zwartbont van extra kwaliteit brengt in Purmerend maximaal 75 euro per dier op. Vorig jaar daalde de prijs in deze periode ook flink, toen zelfs met 15 euro per kalf. Echter, de prijs lag met 120 euro ook een stuk hoger. Een stierkaf van extra kwaliteit met 50 procent Belgisch Blauw brengt maximaal 295 euro op, 35 euro minder dan vorig jaar.

Aangezien de kalveren die de komende weken worden opgezet allemaal nog in de zomer slachtrijp zijn, zal de prijs nog wel even onder druk blijven staan.

In verband met de feestdagen komen twee kalvermarkten te vervallen, die van 24 en 31 december.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.