Rundveehouderij

Achtergrond

Vraag naar ruwvoer blijft overeind

De vraag naar structuur is nog steeds stevig. Roodzwenk is niet aan te slepen, maar ook andere soorten graszaadhooi en producten als koolzaadstro, vinden vlot hun weg naar de melkveehouders.

In het lopende seizoen is in de eerste fase tamelijk slap gras ingekuild. In het bijzonder de met robot melkende boeren hebben veel aandacht voor voldoende structuur, omdat dit tevens de activiteit van hun koeien bevordert. Het aanbod weidehooi wordt minder. Luzerne is zelfs schaars, de fouragehandel levert op het moment alleen de vaste klanten.

Het aanbod tarwestro is ruim voldoende, al zijn kleine balen (voor afnemers die in hun opslag niet met grote uit de voeten kunnen) lastig verkrijgbaar. Vandaar dat ze relatief meer in prijs zijn gestegen dan grote.

De snijmais zit nog maar net onder het plastic, verkopers hebben nog alle tijd en wachten af, een prijs van 70 euro per ton is een voorlopige indicatie.

Er is weer aanbod bietenperspulp à €2,40 per procent droge stof per ton. De campagne van de suikerbieten eindigt naar verwachting in de derde week van januari. Aardappelpersvezels  zijn gewild, maar beperkt leverbaar. De prijs is ongewijzigd 37 euro per ton.

De komende twee weken wordt minder volume aardappelbijproducten (snippers, stoomschillen) aangevoerd wegens vakantiestop bij de verwerkende  industrie. Prijzen zijn nog stabiel. Bierbostel is recent in prijs verlaagd, het aanbod dekt de vraag.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.