Rundveehouderij

Achtergrond

Rustige eindejaarsmarkt in Bunnik

De laatste koeienmarkt van dit jaar vond maandagochtend plaats in Bunnik. Het aanbod was zoals verwacht niet al te groot, in totaal werden 62 koeien aangevoerd.

De koeien werden over de gehele linie rustig maar prijshoudend verkocht. Wat opviel was dat sommige kopers meer kochten dan anders en andere kopers het juist erg rustig aan deden.

Een O-kwaliteit koe brengt in Bunnik maximaal €2,80 per kilo geslacht gewicht op. Dit is 65 cent minder dan vorig jaar. Bij een geslacht gewicht van 350 kilo betekent dit dat een veehouder zo'n 225 euro minder ontvangt voor een dergelijke koe dan vorig jaar. Een worstkoe eerste kwaliteit brengt 55 cent per kilo minder op dan vorig jaar en noteert maximaal €2,20 per kilo. Met een geslacht gewicht van rond de 200 kilo betekent dit een minderopbrengst van zo'n 110 euro ten opzichte van vorig jaar.

Voor volgende week verwachten handelaren dat de aanvoer weer op het niveau van de afgelopen weken zal liggen. De prijs blijft naar verwachting stabiel. In de weken erna kan de aanvoer wat verder oplopen als gevolg van de flinke melkproductie. De prijs zal dan ook wat onder druk kunnen komen te staan.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.