Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Melkveehouder niet rijk door meer melk

De melkprijs staat op een ongekend hoog niveau en veehouders leveren veel meer melk dan vorig jaar. De extra liters brengen uiteindelijk niks op.

Uit aanvoergegevens blijkt dat melkveehouders gemiddeld ruim 6 procent meer melk leveren dan vorig jaar. Dit levert echter nauwelijks iets op. De melkprijs ligt weliswaar op een ongekend hoog niveau, maar na aftrek van de kosten houdt de veehouder van de extra liters weinig over. Dat komt vooral door de hoge leaseprijs.

Tot en met oktober leverden melkveehouders 6,4 procent meer melk dan vorig jaar. Voor een melkveebedrijf dat 60.000 kilo boven het quotum melkt, is er een leuke meeropbrengst. Met de gemiddelde garantieprijs van €39,65 (januari-december) van FrieslandCampina betekent dit een (voorlopige) opbrengst van bijna 24.000 euro.

In november lag de melkprijs op het hoogste niveau van dit jaar, met €46,53 per 100 kilo. In december daalde de prijs weer iets door het aflopen van de wintertoeslag. De decemberprijs van FrieslandCampina ligt daarmee op €43,87 (bij leverantie van 7 ton melk en na aftrek van 5 cent PZ-heffing).

Met name na de zomer hebben veehouders extra liters geproduceerd. Deze melk brengt gemiddeld 43 euro per 100 kilo op. Dit levert bij 60.000 kilo melk 26.000 euro op.

Omdat veehouders veel meer melken dan er ruimte is, is de prijs van melkquotum ook flink gestegen. De leaseprijs ligt met 6 euro per kilo vet dicht bij het niveau van superheffing. Bij een vetgehalte van 4,3 procent kost het bijna 15.500 euro om 60.000 kilo melk af te dekken. Het verschil met superheffing is klein. Deze heffing kost een melkveehouder bij dezelfde hoeveelheid melk 16.500 euro.

Na aftrek van leasekosten of superheffing, blijft respectievelijk 10.500 en 9.500 euro over van de opbrengst van de extra liters melk. Hier moeten de extra kosten om meer melk te kunnen produceren nog af.

De voerkosten van deze extra liters liggen hoger dan de kosten die normaal gesproken gelden voor de 'vaste' melkproductie. In veel gevallen moeten veehouders immers extra ruwvoer aankopen. Inclusief de aankoop van ruwvoer kost het voer tussen de 15 euro en €19,45 per 100 kilo melk. Dit betekent dat een bedrijf bij 60.000 kilo melk boven het quotum aan extra voer tussen 9.000 en 12.000 euro uitgeeft.

Onder de streep blijft na de kosten van het voer in het gunstigste geval 1.500 euro over als een veehouder extra melk geleased heeft. Na betalen van superheffing blijft hooguit 500 euro over. Hier moeten de overige kosten zoals gezondheid, algemeen, arbeid en eventuele mestafzet nog af.

Uiteindelijk moet een veehouder dus geld bijleggen om de extra liters te kunnen leveren.

Laatste reacties

 • Evie

  Maar als je Rabo en FC moet geloven kun je alleen bestaan met heel veel melk produceren alleen moet je er dan wel extra geld( van de boeren die minder dan 6ton leveren)bij krijgen.

 • ghlegebeke

  de Melkveehouders kunnen toch veel beter quotum kopen
  de Rabobank kan daar goed bij helpen die zijn vlot bij krediet
  verstrekken.

 • de beul

  voeren nog vers gras,krachtvoer,10 kg per 100ltr melk.
  blijft nog wel wat van over.

 • koestal

  ik ben al rijk als ik de rekeningen kan betalen !

Of registreer je om te kunnen reageren.