Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs nuka’s daalt 10 euro in Purmerend

De handel in nuchtere kalveren is dinsdagochtend zeer moeizaam verlopen. De prijs van de nuka's daalde wederom. Over bijna de gehele linie ging er 10 euro van de prijs af.

Een zwartbont stierkalf extra kwaliteit noteert in Purmerend maximaal 65 euro. Dit is een ongekend lage prijs. In de afgelopen vier jaar heeft Boerderij de prijzen van deze categorie kalveren bijgehouden en die is in die tijd nog niet zo laag geweest.

Oorzaak van de flink gedaalde prijs is de tegenvallende vraag naar kalveren. Integraties en mesters hebben het afgelopen jaar veelal verlies geleden op het mesten van de kalveren en zijn voorzichtig met inkopen. Daarnaast zitten niet veel kalverhouders te wachten om kalveren net voor de feestdagen op te zetten. De dieren hebben in de eerste weken vaak wat meer verzorging nodig. Kalverhouders die kunnen kiezen houden hun stal dan ook liever twee weken langer leeg.

Verkopers hebben zeer veel moeite om de lichtere kalveren kwijt te raken, zelfs gratis willen kopers de kalveren niet altijd meenemen. Dit resulteert er in dat bijna alle derde kwaliteit kalveren 0 euro noteren. Alleen de stierkalveren met 50 procent Belgisch Blauw van derde kwaliteit leveren nog geld op.

In verband met de feestdagen is er pas op 7 januari pas weer een kalvermarkt in Purmerend.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.