Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs nuchtere kalveren flink gedaald

De handel in nuchtere kalveren is dinsdagochtend in Purmerend erg moeizaam verlopen. Als gevolg van een trage handel daalde de prijs over bijna de gehele linie met 10 euro per stuk.

Insteek van de kopers was om 20 tot 25 euro minder voor de kalveren te geven dan een week geleden. Verkopers waren echter niet van plan om zo ver te dalen in prijs, hierdoor verliep de handel zeer traag. Omdat de kopers zo hard op de rem trapten waren de laatste kalveren dinsdagochtend om half 12 nog niet verkocht.

Een prijsdaling is in deze tijd van het jaar geen vreemde ontwikkeling. Kalveren die nu opgezet worden zijn in de zomer slachtrijp wanneer de afzet vaak wat afneemt. En de vleesprijzen ook. Wat wel opvallend is, is dat de daling redelijk groot is gezien de lage prijs van de kalveren.

Een zwartbont stierkalf extra kwaliteit kost maximaal 85 euro per stuk. Dit is maar liefst 50 euro minder dan vorig jaar. Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw van extra kwaliteit kost maximaal 305 euro, dit is 30 euro minder dan vorig jaar.

Hoewel de prijzen al op een laag niveau staan, is de verwachting dat de prijs onder druk blijft. Het aanbod van nuchtere kalveren is ruim en de vraag vanuit de integraties en mesters is rustig.

Prognose: prijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.