Rundveehouderij

Achtergrond 21 reacties

Dijksma wil gebruik veeverlosser onder voorwaarden toestaan

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil het gebruik van de veeverlosser (geboortekrik) bij koeien onder voorwaarden gaan toestaan.

Dat schrijft ze in reactie op Kamervragen van Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA). "Het is in het belang van het kalf en het moederdier dat de verlossing zo goed mogelijk verloopt. Ik ben in gesprek met diverse partijen om meer zicht te krijgen op het gebruik van de veeverlosser en voorwaarden waaronder een eventueel gebruik zou kunnen worden toegestaan", aldus Dijksma. "Mijn voornemen is, op basis van het tot nu toe verkregen inzichten, het gebruik te regelen, waarbij er voorwaarden gesteld zullen worden aan zowel gebruiker als apparaat." De exacte uitwerking hiervan is nog niet bekend.

In de campagne van Wakker Dier tegen de veeverlosser wordt gezegd dat deze vooral gebruikt wordt bij kalveren die van minder economisch belang zouden zijn. Dijksma weerlegt dit. "De melkveehouder heeft er alle belang bij alle kalveren, ongeacht de sekse, zo goed mogelijk ter wereld te brengen. De keuze voor het gebruik van een veeverlosser staat hier dus los van."

Op dit moment is het gebruik van de veeverlosser verboden. Bezit ervan is wel toegestaan. De NVWA heeft het afgelopen jaar geen proces-verbaal opgemaakt voor het gebruik van de veeverlosser. "Het gebruik van een veeverlosser is lastig te constateren en te controleren, omdat dit alleen op heterdaad kan gebeuren. Indien gebruik wordt geconstateerd vindt handhaving plaats", schrijft Dijksma.

Op basis van gegevens van fokkerijorganisatie CRV blijkt dat het percentage moeilijke geboorten de laatste vijf jaar is gedaald van 11 procent naar 7,5 procent bij vaarzen en van 5,5 naar 4 procent bij koeien. Dit komt door gerichte fokkerij. Uit de IenR-gegevens blijkt dat er in 2012 159.123 doodgeboren kalveren zijn geregistreerd. Jaarlijks worden 1,5 miljoen kalveren geboren.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Zal weer wel een cursusje worden voor certificaat met jaarlijkse opfriscursus voor behoud certificaat. Weer een lastenverhogingen. Is de zaak op papier weer veilig gesteld.

 • alco1

  De doodgeboren kalveren hebben niets te maken met het gebruik van de verlosser, maar meer met de de steeds verder gaande verschraling, waardoor kalveren afsterven voor de geboorte of te zwak geboren worden.
  Dus ik begrijp niet waarom deze getallen bij een item over de vee verlosser vermeldt moeten worden. Deze zullen door leken alleen maar verkeerd geinterperteert worden.

 • landboer

  Ja en in de praktijk veranderd er niets.We gaan ten onder aan alle borgingen certificaten controle zus controle zo,en evengoed gaat er net zo veel mis als vroeger

 • agratax2

  @alco1. Misschien heeft een deel van de dood geboren kalveren wel degeljk te maken met verlosser. Maar dan met het NIET gebruiken er van.
  Tot nu is het vaststellen van de doodsoorzaak niet verplicht en regestratie hiervan al helemaal niet.
  @landboer. Regeltjes, certificaten ik ben het met je eens ze verbeteren niets, de sjoemelaar blijft sjoemelen en de nette ondernemer blijft netjes werken. Maar laten we eerlijk zijn al die regels, certificaten etc. dienen drie doelen 1). de bureaucraten vrij pleiten bij onrechtmatigheden, 2). de politiek kracht laten uitstralen richting zijn achterban, 3). de burger / consument het gevoel geven dat de wereld een stuk veiliger en netter is geworden dankzij deze schijn veiligheid.

 • Zuperboer

  WD is geen zelfstandig ondernemer in die zin dat ze iets 'van waarde produceren en aan de kringloop van onze maatschappij toevoegen', jammer dat dit soort mensen het pas beseft als ze de pensioengerechtigde leeftijd al ruimschoots gepasseerd zijn.

 • schoenmakers1

  met het volgen van alle verplichte cursussen hou je geen tijd over om je normale werk te doen

 • maatje 1904

  hoeveel kalveren zullen er dood geboren worden als we die dag weg zijn omdat we naar een opfriscursus moesten!!!!

 • agratax2

  maatje1904 Je moet de insiminatie zo plannen, dat in de week voor en na de opfriscursus geen koeien zijn uitgeteld.

 • alco1

  Ha Ha

 • jordi 1455

  Ik snap niet waarvoor een opfriscursus nodig is?

 • jamiemf

  vandaag nog een stierkalf achterste voren van een vaars gehaald met de vee verlosser man man wat ben ik blij met dat ding ik zou niet weten hoe ik hem er anders had moeten afkrijgen !!

 • josrodenburg

  elke kalfkoe is een opfris cursus als je het mij vraagt, lijkt me sterk dat we met zijn alle naar een proefboerderij gaan en dan maar hopen dat er een koe kalft.

 • Demeter Griend

  Zouden dierenartsen ook op friscursussen doen ?
  Nee dat hebben wij niet nodig.

 • masmas

  Allemaal jaarlijks naar de cursus...gelukkig is de zottigheid in vlaanderen nog niet zo erg gevorderd. Je moet goed gek zijn om in holland nog te boeren. Veel sterkte

 • readbunt

  misschien moeten we wakker dier op cursus sturen maar dan een cursus voor hoe hou ik mijn mond als ik er geen ballen verstand van inhoud van zaken heb.

 • sonnevanck1

  Nog beter stuur onze geachte politici en de zogenaamde deskundigen van wakker dier naar een cursus gebruik je nuchtere verstand; en oordeel niet over zaken waar je geen verstand van hebt.

 • vandenbrandcv1

  zou het leuk zijn om ook iedereen een rijbewijs voor de fiets te laten halen , vooral ervaren fietsers?

 • minasblunders1

  Masmas, tot nu toe is alle zottigheid die vanuit Nederland als 'kennis' verkocht is al gekopiëerd door de Belgen. Denk o.a. aan de mestwet. Kwestie van tijd tot jullie 'leiders' deze zottigheid ook overnemen.

 • koestal

  Ze gebruiken ze niet in de Oostvaardersplassen,daar gaat alles vanzelf

 • klompenmaker4@hotmail.com

  ze willen alle boeren kwijt dan krijgt wakker dier zijn zin en loopt Nederland straks vol wolven en wilde varkens en herten

 • veurinkh

  Bij een zware bevalling is het een uitkomst, maar het is niet altijd goed in te schatten , gebruik hem niet te laat want dan heeft de koe nog meer te lijden , en gebruik het met geduld tot de koe weer perst, en dan gaat het beter dan met 2 of 3 personen.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.