Rundveehouderij

Achtergrond

Zeer rustige handel in Bunnik

De handel in slachtkoeien is maandagochtend in Bunnik zeer rustig verlopen. De prijs van de O-kwaliteit tot en met de worstkoeien eerste kwaliteit daalde met 5 cent.

Het aanbod lag met 82 dieren lager dan vorige week. Toen werden er nog 96 dieren aangevoerd. Landelijk gezien is de aanvoer in de afgelopen weken  flink gestegen. Het aanbod op de veemarkten blijft echter achter. Melkveehouders brengen hun koeien liever rechtstreeks naar de slachterijen. Handelaren vermoeden dat dit met het lage prijspeil te maken heeft.

Een O-kwaliteit koe kost maximaal €2,70 per kilo geslacht gewicht. Met een geslacht gewicht van zo'n 300 kilo brengt een dergelijke koe momenteel 810 euro op. In juni ontving een melkveehouder nog 1.065 euro voor eenzelfde koe. Vorig jaar lag de prijs op zo'n 975 euro.

Handelaren verwachten dat de grote aanvoer van melkkoeien in de komende weken wat stabiliseert. Er zijn al veel koeien geslacht en zolang de melkprijs op het huidige hoge niveau blijft zullen er niet direct veel extra koeien naar de slacht gaan. Daarnaast loopt het wildseizoen op zijn einde waardoor de vraag naar rundvlees weer wat aan kan trekken.

Prognose: stabiel tot lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.