Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Rusland dwingt reorganisatie zuiveltoezicht af

Moskou - De Nederlandse veterinaire instanties hebben ingestemd met een aanpassing van structuur van het toezicht op de zuivelindustrie en met de overdracht van het exporttoezicht naar de centrale organisatie. Ook zal Nederland de lijst van bedrijven die zijn gecertificeerd voor export naar Rusland aanpassen. Dit meldt de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil alleen maar kwijt dat ze een goed gesprek heeft gehad met de Russen en op korte termijn zal werken aan een aantal verbeteringen. De Russische veterinaire dienst stelt dat de afspraken over de aanpassingen vrijdagochtend zijn gemaakt tijdens een audio- dan wel videoconferentie met de NVWA.

De reorganisatie van het toezicht lijkt met name het COKZ in Leusden te treffen, dat gedelegeerd toezicht uitvoert op de zuivelketen. Enkele jaren geleden maakte ook de Europese Commissie bezwaar tegen deze constructie, maar Brussel lijkt zich hierbij te hebben neergelegd. De Russen doen dat niet en begrijpen niet dat een 'privaat bedrijf' het toezicht uitvoert dat volgens hen bij een overheidsinstantie hoort te liggen.

De aanpassingen komen na twee inspecties van de Russen bij met name kaasbedrijven. De eerste inspectie vond plaats van 29 september tot en met 12 oktober, de tweede was van 12 tot en met 14 november, zo meldt Rosselkhoznadzor. Bij deze inspecties werden volgens de Russen diverse gebreken geconstateerd.

De Russen willen ook dat alle bedrijven die niet in hun geheel zijn gecertificeerd voor export naar Rusland, worden geschrapt van de exportlijst. Nederland krijgt een maand de tijd om deze aanpassingen door te voeren. Is deze klus niet op tijd klaar dan zal Rusland "die maatregelen nemen die nodig zijn om de aanvoer van dierlijke producten veilig te stellen", zo heet het.

Voor het in orde brengen van de Schmallenberg-certificering van stamboekvee krijgt Nederland een week.

Laatste reacties

 • Mozes

  Je moet wat als je wilt exporteren maar aan de andere kant vraag je je wel af hoe het zit met de melkhygiene in Rusland zelf om nog maar niet te spreken over de varkenspest die ze maar niet onder controle krijgen.

 • jan1966

  Best wel bizar dat onze zuivelfabrieken die de mond vol hebben van duurzaamheid en kwaliteit de zaakjes zelf niet goed voor elkaar hebben.

 • jordi 1455

  Zou dit niet te maken hebben met die diplomaat en die Greenpeace activisten?

 • Zuperboer

  @Mozes, het gaat er niet om wat ze in Rusland zelf doen, ik hoop dat ze daar flink knoeien en dat nog jaren blijven doen, het gaat er slechts om wat wij als exporterend land te bieden hebben. @jordi 1455 ik had aanvankelijk ook zulke gedachten, omdat de hele show in dezelfde tijd plaatsvond, maar nu ik dit zo lees zijn er kennelijk wel degelijk gaten te schieten in de hollandse aanpak. Ga er vanuit dat onze exportpositie er niet onder zal lijden.

 • agratax2

  Zie hier wie de BAAS is op de wereld poetin!! Of hebben we de moed om eenvoudig ons eigen beleid te voeren en dan maar af te wachten of Poetin zijn mensen laat hongeren. Ik denk het niet, als we zoals meestal ons laten leiden door Euro tekens dan blijven de underdog en dat is precies de plek die de Grote Beer wenst. De hele wereld is tevreden over ons controle systeem en nu alles omgooien omdat Tsaar Putin dat eist. Terug grommen, dan weet Putin dat hij op gelijke voet met ons moet communiceren.

 • info104

  Agratax1 ik begrijp jou gevoelens heel goed, maar je moet je ook eens in die ander verplaatsen, dan krijg je de olifant en de muis, en er is genoeg zuivel in de wereld te koop voor die olifant daar hebben ze ons echt niet voor nodig al hoop ik met jou van wel.

 • agratax2

  info104. Jij zegt; 'Er is genoeg melk te koop op de wereld'. Maar waarom moet er dan zo nodig een productie uitbreidng komen? Volgens de geleerden is er ruimte zat op de markt. Als jij gelijk hebt dan moet morgen de markt voor zuivel instorten. Hebben we allebei gelijk dan kunnen de Russen wel elders zuivel kopen, maar dan komt er voor ons ruimte op de markt waar Rusland de melk weg haalt. Mijn ervaring is 'Geef de Rus een duidelijk signaal, dat zaken (regels, gevoelens) je menens zijn ookal kost het je geld'. Ze weten dat Nederland alles doet wat je vraagt voor geld. Wij geven onze eer en goede naam weg als we daarmee geldelijk gewin verwachten. Voor de Rus ondenkbaar.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.