Rundveehouderij

Achtergrond

Prijsdaling slachtkoeien nog niet voorbij

De prijs van slachtkoeien is maandagochtend in Bunnik met 5 cent gedaald. De handel verliep erg matig en rustig en kopers konden niet veel anders dan wederom akkoord gaan met een prijsdaling.

Een P-kwaliteit koe kost maximaal €2,50 per kilo geslacht gewicht. Vorig jaar lag de prijs van een dergelijke koe nog op maximaal €2,85 per kilo. De prijs van de slachtkoeien is in de afgelopen maanden ongekend snel gedaald. Een P-kwaliteit koe bracht begin juli nog €3,10 per kilo op. Een O-kwaliteit koe is nog meer in prijs gedaald en brengt ten opzichte van begin juli maar liefst 80 cent minder op. Een O-kwaliteit koe kostte maandag in Bunnik €2,75 per kilo.
Hoewel de prijs in de afgelopen maanden erg hard is gedaald, gaan handelaren ervan uit dat de daling nog niet op zijn einde is. De aanvoer van koeien blijft groot. In week 44 zijn er weer meer dan 12.000 runderen geslacht. Door de aanhoudende grote aanvoer is de achterstand op vorig jaar al flink ingelopen. Nu zijn er nog 5,7 procent minder runderen geslacht, in het voorjaar waren dit er nog 11 procent. Zolang het aanbod van slachtkoeien op dit hoge niveau blijft, zal de prijs onder druk blijven staan.
Prognose: prijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.