Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs ruwvoer tendeert hoger

De vraag naar hooi en andere producten om meer structuur te bieden in het rantsoen neemt toe.

Weidehooi staat op een prijs van 145 tot 160 euro per ton. Graszaadhooi doet 135-140 euro (Engels raaigras) tot 140-145 euro (roodzwenk, deense import kan nog iets duurder uitpakken). De prijs van stro neigt naar stijging. Gerstestro is vanwege mindere beschikbaarheid ongeveer 10 tot 15 euro per ton duurder dan tarwestro. De levertijd is ook langer: een tot twee weken. Gekuilde snijmais kost tussen 65 en 70 euro per ton, afhankelijk van kwaliteit. Daarmee is de verhouding tot de voederwaardeprijs richting 125 procent, nog iets hoger dan in november 2011, toen ruwvoer ook duur was. Veel handel is er nu niet.

De hausse in de vraag naar aardappelpersvezels is bekoeld nu de meeste kuilen zijn afgedekt. De prijs is nog niet in het geding, maar verkrijgbaarheid verbetert. Bierbostel en graanbostel blijven eveneens goed gevraagd. De aanvoer van bostel lijkt wat toe te nemen. De markt voor aardappelbijproducten markt is wat zoekende, in afwachting wat de uitslagen van de maiskuilen brengen. Met het oog op productiestops in de aardappelverwerkende industrie tijdens de weken met feestdagen is over een maand de leverbaarheid minder.

Prognose: prijs ruwvoer stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.