Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs A-brok op of dicht bij bodem

De grondstoffenmarkt voor rundveemengvoer bereikte in september de bodem van dit jaar, maar is daarna met ongeveer €1,50 per 100 kilo gestegen. De brokprijs daalde in dezelfde periode nog met €0,75. De marges van de industrie zijn dus behoorlijk verslechterd en liggen op basis van de vervangingswaarde op een historisch laag niveau. Bij verdere daling van de voerprijs snijdt de industrie in eigen vlees, meldt Veevoeradviesbureau Stigevo uit Giessen.

De prijsdaling van de A-brok is dit jaar kleiner geweest dan die van de varkensbrok. Dit heeft te maken met de beschikbare grondstoffen. Deze waren voor de varkensvoeders betrekkelijk ruim, maar voor de A-brok aan de krappe kant. Een product als bietenpulp bijvoorbeeld is nauwelijks te koop en alleen tegen hoge prijzen, terwijl citruspulp opnieuw krap is en zelfs krapper dan een jaar geleden.

Andere rundveegrondstoffen, zoals raapschroot en palmpitschilfers, zijn in absolute zin duur onder invloed van de sojaschrootprijs en een grote onderliggende vraag. Er is een ruim aanbod mais tegen relatief lage prijzen, anders zouden de voerprijzen inmiddels weer een stijgende trend vertonen. Voorlopig blijft de conclusie dat het prijspeil op de voermarkt onderhand de bodem heeft bereikt. Een eerdere indicatie van €22,00 zal mogelijk te laag blijken.

Prognose: prijs stabiliseert

Of registreer je om te kunnen reageren.