Rundveehouderij

Achtergrond

Poeders trekken aan, kaasprijzen breken nieuw record

De duurdere melkpoeders voor de export en in het ingrediëntensegment blijven de zuivelmarkt hoog en krap houden.

In reactie op de Fonterra-veiling van begin deze week en de gunstiger koers van de euro tegenover de dollar, gingen de melkpoedernoteringen van het PZ weer iets omhoog. Daar ging dan wel een zestal weken van daling aan vooraf. Nu echter trekken de poedernoteringen weer aan. Daarbij moet wel worden bedacht dat deze algemene noteringen slechts een afgeleide zijn van het totaal aan noteringen voor zowel de heel basale melkpoeders als voor de veel duurdere poeders met bijzondere specificaties.

De hoge poedermarkt en de nog steeds prima lopende kaasexport trekken de kaasnoteringen ook steeds verder omhoog. Nu leveren de foliekazen al zo'n €3,85 per kilo op. Dat is een absoluut record. Ook de natuurkazen brengen ongeveer ditzelfde geld op. Deze bijzonder hoge prijzen maken wel dat het voor de merkkazen moeilijk is om zich nog verder te onderscheiden van de gewone kazen. Een verkoopprijs af fabriek van €3,85 plus nog een marge voor handel, distributeurs en supermarkten maakt dat het standaardproduct voor veel consumenten al duur genoeg is.

Dat is een probleem waar de hele zuivel momenteel mee te maken krijgt. Er duiken steeds meer berichten op dat de verkopen van zuivelproducten in Europa beginnen in te zakken. Het lijkt nog niet over de gehele linie het geval, maar het is wel een zaak die de aandacht verdient.

De spotmarkt voor rauwe melk blijf heel klein, terwijl de prijs voor spotmelk weer stijgt. De markt voor melkvet blijft gespleten. De boternotering gaat verder onderuit (met Nieuw-Zeelands product op komt), de roomnotering is weer stijgend.

Prognose: licht stijgende noteringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.