Rundveehouderij

Achtergrond

Nuka’s 5 tot 10 euro duurder

De prijs van de in Bunnik verkochte kalveren is dinsdagochtend gestegen met 5 tot 10 euro per kalf. De zwaardere kalveren stegen 10 euro in prijs, de lichtere dieren 5 euro.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse regering het importverbod van kalfs- en rundvlees per 1 januari 2014 opheft. Dit heeft als gevolg dat de uitvoer van kalfsvlees volgend jaar kan groeien. Daarnaast breekt de goede tijd voor de verkoop van kalfsvlees aan. Traditioneel verbetert de afzet van kalfsvlees vanaf 11 november. Met deze positieve ontwikkelingen in het vooruitzicht was de stemming op de markt in Purmerend een stuk beter dan een week geleden. De handel verliep dan ook een stuk vlotter dan vorige week, toen bleven veel kopers nog even in de kantine zitten om een bakje koffie te drinken.
Een stierkalf zwartbont van extra kwaliteit kost maximaal 90 euro. Vorig jaar lag de prijs van een dergelijk kalf op €117,50. Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw van extra kwaliteit brengt maximaal 305 euro op. Dit is 10 euro minder dan vorig jaar.
Al met al ziet het er iets positiever uit voor de kalverhouders, het is echter onwaarschijnlijk dat de prijs van de nuka's op korte termijn veel zal stijgen. De kostprijs van het mesten ligt nog erg hoog en integraties en mesters hebben nog veel verliezen goed te maken.
Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.