Rundveehouderij

Achtergrond

Moeizame handel nuchtere kalveren

Verkopers van nuchtere kalveren hoopten dinsdagochtend in Bunnik weer wat meer voor de kalveren te ontvangen. Deze vlieger ging helaas niet op.

Kopers van de kalveren probeerden juist wat minder te betalen. Dit resulteerde in een moeizame handel met maximaal gelijke prijzen. Het viel handelaren op dat de kopers van de kalveren dinsdagochtend veel strenger selecteerden op de kwaliteit. Normaal gesproken worden de kalveren in koppeltjes verkocht, verkopers moeten dan wel eens een te licht kalf apart verkopen. Deze keer was dat vaker het geval waardoor meer lichte kalveren bleven staan en deze apart verkocht moesten worden. Hierdoor hebben verkopers gemiddeld gezien wel wat minder voor de kalveren ontvangen als vorige week.

Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit brengt 90 euro op. Vorig jaar steeg de prijs van eenzelfde kalf in deze periode als gevolg van een krap aanbod naar 125 euro per kalf.

Dit jaar zit er naar verwachting geen prijsstijging meer in, het aanbod van nuchtere kalveren is ruim genoeg. Daarnaast wordt het vol zetten van de stallen tijdens de feestdagen vaak even uitgesteld waardoor de vraag wat lager is. Een stabiele prijs lijkt daardoor het hoogst haalbare voor de verkopers van de kalveren.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.