Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Melkveehouders ontvangen recordprijs voor melk

Producten zoals kaas en melkpoeders gaan voor hoge prijzen van de hand, melkveehouders profiteren en ontvangen een flinke prijs voor hun melk

De prijs die melkveehouders dit jaar voor hun melk ontvangen ligt op een recordniveau. Zo is de voorschotprijs van €46,36 per 100 kilo die zuivelverwerker FrieslandCampina betaalt in november een nieuw record. Het gemiddelde voorschot van FrieslandCampina komt dit jaar naar verwachting zo'n 2 euro per 100 kilo hoger te liggen dan in het vorige recordjaar 2011.

Koploper wat betreft de maandelijkse uitbetaalprijs is Nemelco. Dit bedrijf betaalt tot en met oktober gemiddeld €40,61. Dit is een kleine 6 euro meer dan de gemiddelde uitbetaalprijs van vorig jaar. Nemelco keert echter geen nabetaling uit, waardoor de netto melkprijs uiteindelijk toch lager kan liggen dan bij andere zuivelverwerkers.
De oorzaak van de recordprijzen ligt in de goede afzet van de diverse zuivelproducten. Vooral melkpoeders en kaas doen het goed. De duurdere melkpoeders voor de export en het ingrediëntensegment blijven de zuivelmarkt hoog en krap houden. In reactie op de Fonterra-veiling van vorige week en de gunstiger koers van de euro tegenover de dollar, gingen de melkpoedernoteringen van het PZ vorige week weer iets omhoog. Dit is voor het eerst sinds eind augustus dat deze notering weer een stijging laat zien.
De hoge poedermarkt en de nog steeds prima lopende kaasexport trekken de kaasnoteringen ook steeds verder omhoog. Nu leveren de foliekazen al zo'n €3,85 per kilo op. Dat is een absoluut record en nog nooit eerder vertoond in Nederland. Ook de natuurkazen brengen ongeveer hetzelfde op. Of met genoemde prijs de piek is bereikt, valt moeilijk te zeggen.
De bovengenoemde bijzonder hoge prijzen zorgen er ondertussen wel voor dat het voor de echte merkkazen moeilijk is om zich nog verder te onderscheiden. Een verkoopprijs af fabriek van €3,85 plus nog een marge voor handel, distributeurs en supermarkten maakt dat het standaardproduct voor veel consumenten al duur genoeg is.
Dat is een probleem waar de hele zuivelmarkt momenteel mee te maken krijgt. Er duiken steeds meer berichten op dat de verkopen van zuivelproducten in Europa beginnen in te zakken. Het lijkt nog niet over de gehele linie het geval, maar het is wel een zaak die de aandacht verdient.
De handel in melkvet is op dit moment weer wat rustiger. De boternotering gaat verder onderuit. Reden is onder meer dat de Europese boterprijs op een veel hoger niveau ligt dan de wereldmarkt en dat per januari weer goedkoop Nieuw-Zeelands product wordt verwacht.
De afgenomen vraag naar melkvetten wordt ook weerspiegeld in de lagere beloning voor melkvet bij bedrijven als FrieslandCampina, Nemelco en ook Hochwald Nederland.

Melkaanvoer groeit
De melkproductie stijgt ondertussen flink in met name de West-Europese landen. Wat vooral doortikt, is dat de Franse melkproductie steeds meer op stoom komt. Dit heeft als gevolg dat de zuivelfabrieken meer melk te verwerken krijgen en het aanbod op de consumentenmarkt toeneemt. Dat zal op enig moment het onvermijdelijk gevolg hebben dat de winkelprijzen weer gaan dalen. Gelukkig voor de Nederlandse zuivelindustrie is de directe afhankelijkheid van de plaatselijke consumentenmarkt beperkt.

Eén reactie

  • koestal

    Door de hoge prijzen dreigt vraaguitval ,is in het verleden ook gebeurt ,maar deze hoge prijzen zijn ondanks dat erg welkom !

Of registreer je om te kunnen reageren.